Na hlavný obsah

V Sučanoch protestovali proti výstavbe linky na spracovanie nebezpečného odpadu

S výstavbou nesúhlasia aktivisti, obyvatelia ani vedenie obce.

V Sučanoch protestovali proti výstavbe linky na spracovanie nebezpečného odpadu
Protest v Sučanoch. Foto: STVR

Protest proti linke na spracovanie nebezpečného a toxického odpadu bol v Sučanoch pri Martine. S jej výstavbou nesúhlasia aktivisti, obyvatelia ani vedenie obce. Prevádzku schválilo ministerstvo životného prostredia.

Desiatky obyvateľov zo Sučian aj okolia protestovali proti stanovisku envirorezortu, ktorým schvaľuje dobudovanie novej linky na spracovanie odpadu.

„Ten pomyselný kotlík sa už naplnil tým, čo existujúca prevádzka produkuje. A každé ďalšie navýšenie je pre nás neprijateľné,“ uviedla členka Občianskej iniciatívy za zdravé Sučany Miriam Gregorová.

„Čokoľvek sa deje s ovzduším v Sučanoch, v Diviakoch alebo niekde inde, cítia a pocítia to aj Martinčania. Niečo podobné platí aj pre spodné vody,“ dodal poslanec mestského zastupiteľstva v Martine Jozef Petráš.

Protestu v Sučanoch sa v Správach z regiónov venoval redaktor Dominik Veľas:

V Sučanoch pôsobí firma, ktorá nakladá s odpadmi 26 rokov. Dobudovanie zariadenia by jej malo umožniť ročne spracovať až 20-tisíc ton nebezpečných odpadov.

„Solidifikačná linka umožňuje rýchly a bezpečný proces spracovania nebezpečného odpadu na odpad, ktorý už nemá nebezpečné vlastnosti. Teda taký, ktorý sa dá ďalej efektívne využívať, alebo bezpečne skladovať. Nemá žiadny negatívny dopad na ľudské zdravie,“ uviedla spoločnosť EBA v písomnom stanovisku.

Boj trvá už niekoľko mesiacov

Vedenie obce, aktivisti aj obyvatelia bojujú proti vybudovaniu novej linky na spracovanie nebezpečného odpadu už niekoľko mesiacov.

Vedenie obce tvrdí, že dobudovanie zariadenia nie je v súlade ani s územným plánom. „My sme voči rozhodnutiu podali rozklad s veľmi dôležitými dokumentami a návrhmi, ktoré by mal prerokovať a so svojimi pracovníkmi si tento postup prejsť. Či ho vydali v súlade s tým, ako ho mohli realizovať,“ priblížil starosta obce Sučany Martin Rybár.

„Proces EIA v súvislosti s dobudovaním zariadenia na nakladanie s nebezpečnými odpadmi ešte nebol právoplatne ukončený, vzhľadom na to, že záverečné stanovisko ešte nenadobudlo právoplatnosť. V prípade podania odvolaní, tzv. rozkladov, bude konať minister životného prostredia na základe odborných odporúčaní rozkladovej komisie,“ uviedol envirorezort.

Okrem obce plánujú rozklad proti rozhodnutiu ministerstva životného prostredia podať aj aktivisti a obyvatelia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny