Na hlavný obsah

V Čunove zachraňovali ryby. Bez ľudskej pomoci by uhynuli

So záchranou rýb prišlo rybárom pomôcť viac ako 30 dobrovoľníkov.

V Čunove zachraňovali ryby. Bez ľudskej pomoci by uhynuli
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V bratislavskom Čunove zatvárali po skončení nedávnej povodne hate. Rybári spolu s dobrovoľníkmi pod nimi zachraňovali uviaznuté ryby. Vypúšťali ich nižšie do toku Dunaja. Bez ľudskej pomoci by pod kameňmi uhynuli.

Niektorí prišli v gumákoch, tí skúsenejší v brodiacich nohaviciach. Mnohí zostali napriek profesionálnej výbave premočení od hlavy po päty. V Čunove zatvárali hate.

„Pod touto haťou v inundácii je balvanovitý sklz. A v tom balvanovitom sklze, keď sa odstaví voda, tak zostávajú ryby. Tie je potrebné vychytať a vrátiť späť do pôvodného toku,“ priblížil bývalý prezident rybárskeho zväzu ichtyológ Emanuel Seemann.

Záchrane rýb v Čunove sa v Správach venovala redaktorka Natália Dvoranová:

So záchranou rýb prišlo rybárom pomôcť viac ako 30 dobrovoľníkov. Kontrola vytvorených jazierok medzi kameňmi trvá asi 2 hodiny.

„Prechádzame cez odstavné plochy, kde už nie je voda. Je tam trošku aj riziko šmyku na tých klzkých kameňoch, ale všetko prebehlo tak, ako sme očakávali,“ opísal predseda Slovenského rybárskeho zväzu Jozef Mikulášik.

„Hate sa zatvárajú postupne, postupne sa znižuje aj prietok. Teraz ste videli že išlo v každej sekcii 10 kubíkov, tak tých 10 kubíkov sa po 5 kubíkov znižuje, aby ryby mali čas odplávať,“ pokračuje Seemann.

„Kolok, belica, pleskáč, mrena, červenica, rak, nosáľ, boleň, hrebenačka, dokonca úhor, podustva, plotica a taká zaujímavosť, že 24 sumcov,“ spočítava ryby Mikulášik.

Organizátori očakávali, že zachránia do 100 rýb. Nakoniec ich bolo vyše 240.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko