Na hlavný obsah

Pre výrok maďarského politika o Ukrajine sa zdvihla vlna kritiky. Ozývajú sa politológovia, opozícia i médiá

Politológ to hodnotí ako najväčšiu tohtoročnú politickú chybu v Maďarsku.

Pre výrok maďarského politika o Ukrajine sa zdvihla vlna kritiky. Ozývajú sa politológovia, opozícia i médiá
Na snímke Balázs Orbán. Foto: ČTK/Profimedia/Dominic Gwinn

V Maďarsku vypukla aféra okolo politika z tesnej blízkosti premiéra Viktora Orbána. Pobúril verejnosť tvrdením, že Ukrajina sa nemala postaviť ruskej invázii na odpor, keďže ju boje stáli ľudské životy aj územie. Opozícia označila jeho výrok za prokremeľskú propagandu.

Balázs Orbán je politický riaditeľ premiéra Viktora Orbána. Je akýsi hlavný ideológ a poradca, často sa vyjadruje k aktuálnym témam a vracia údery domácej opozícii i Bruselu.

Najnovšie v jednom rozhovore vyhlásil, že Zelenskyj a Ukrajina urobili chybu, keď sa postavili roku 2022 proti ruskej agresii. Povedal, že to bolo nezodpovedné. Dodal, že Maďarsko sa z revolúcie roku 1956 naučilo práve to, že neslobodno sa postaviť Rusom na odpor.

Známy politológ to hodnotí ako najväčšiu tohtoročnú politickú chybu na maďarskej scéne. Líder najväčšej opozičnej sily Péter Magyar žiada odstúpenie Balázsa Orbána ešte do výročia revolúcie z roku 1956, čo bude v októbri. Šéf opozičnej demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány tvrdí, že Orbánova vláda by prepustila krajinu Rusom bez toho, aby sa bránila.

Tvrdý je komentár portálu Telex, ktorý ironicky dedukuje, že jediný správne prijatý vojenský útok proti Maďarsku bola nemecká okupácia z roku 1944, keď v mnohých dedinách prijímali nacistov pálenkou.

Čo píšu miestne médiá

Kriticky a s príkladmi z minulosti sa pre noviny Népszava vyjadril bývalý šéf diplomacie Géza Jeszenszky. Pranieroval hlavného poradcu a ideológa premiéra Viktora Orbána, Balázsa Orbána. Ten povedal, že ak by sa Ukrajinci nepostavili na odpor Rusom, neprišli by o ľudí ani o územie.

Géza Jeszenszky sa pýta, či mali zmysel Rákociho povstanie, Košutova revolúcia a či sa pri Moháči vôbec mali postaviť uhorské vojská proti osmanským Turkom, alebo sme mali prijať moslimskú vieru?

Exminister mieni, že premiérov pobočník sleduje putinovský pohľad na históriu. Veď napríklad ruský prezident hlása, že druhá svetová vojna vypukla v dôsledku nerozumného odporu Poľska.

Podľa Gézu Jeszenszkého revolúcia roku 1956 umožnila, že sovietske vedenie voči Maďarsku povolilo uzdu a krajina sa mohla stať najveselším barakom v socialistickom tábore.

Politický riaditeľ premiéra Orbána je Putinovým človekom. To si budú myslieť v zahraničí, kde bude aféra podávaná ako senzácia.

No a ukrajinskou reakciou bude spravodlivé rozhorčenie. Šéf ukrajinskej diplomacie, ktorý sa na budúci týždeň chystal do Budapešti, sotva bude vidieť zmysel takejto návštevy, ak by ho mali poúčať, že ak agresorovi treba vždy ustúpiť, cituje Népszava Jeszenszkého.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál