Na hlavný obsah

Slovensko stále neplní protikorupčné odporúčania pre vládu a políciu: Orgán rady Európy posiela výzvu našej vláde

Apelovali na vládu SR, aby prijala kroky na realizáciu opatrení.

Slovensko stále neplní protikorupčné odporúčania pre vládu a políciu: Orgán rady Európy posiela výzvu našej vláde
Na ilustračnej snímke zľava Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), Robert Fico (Smer-SD) a Andrej Danko (SNS). Foto: TASR/Dano Veselský

Slovensko stále neplní veľkú väčšinu odporúčaní týkajúcich sa prevencie korupcie vo vláde a polícii. Uviedla to v piatok (27. 9.) Skupina štátov proti korupcii (GRECO), ktorá je orgánom Rady Európy. Jej členovia tento týždeň rokovali so slovenskými vládnymi činiteľmi v Bratislave.

Slovensku podľa skupiny chýba napríklad kódex prípustného konania pre politikov v najvyšších funkciách. Treba zlepšenie systému ich majetkových priznaní či efektívne záruky nestrannosti vyšetrovania sťažností na prácu polície.

Delegácia GRECO sa v slovenskej metropole zišla s premiérom Robertom Ficom, šéfom jeho poradcov a europoslancom Erikom Kaliňákom či predstaviteľmi ministerstiev vnútra a spravodlivosti. Témou rokovania bol najmä fakt, že vláda v Bratislave doteraz úplne splnila iba tri z 21 opatrení navrhnutých už v roku 2019.

„GRECO dôrazne vyzýva slovenskú vládu, aby podnikla okamžité a účinné kroky na prijatie doteraz nerealizovaných opatrení,“ uviedla skupina po návšteve.

Kritika opozície a demonštrácie

Ficova vláda po svojom vlaňajšom nástupe vyvolala silnú kritiku opozície a demonštrácie jej priaznivcov niektorými zmenami v trestnom práve vrátane zníženia trestov za korupciu či zrušením špecializovaného útvaru prokuratúry, ktorý sa zaoberal tiež korupciou v najvyšších poschodiach politiky. Kvôli tomu teraz Európska komisia zvažuje, že odoberie Bratislave časť peňazí z únijných fondov.

Protikorupčný orgán Rady Európy, ktorá je na EÚ úplne nezávislá a združuje aj mimoúniové krajiny, apeloval na Ficovu vládu, aby okrem iného zaviedla povinnosť pre ministrov a ich poradcov prejsť pred nástupom do funkcie previerkami integrity. Podobné previerky by mali pravidelne v čase svojho verejného pôsobenia podstupovať aj vládni poradcovia či policajní činitelia, odporúča GRÉCKO.

Slovensko by tiež malo obmedziť možnosti pôsobenia popredných vládnych a policajných činiteľov v súkromnej sfére po ich odchode z verejných funkcií. GRECO tiež Bratislave odporúča zaviesť transparentnejšie posudzovanie možných prehreškov polície a lepšie chrániť oznamovateľov trestných činov.

Skupina uviedla, že sa k hodnoteniu slovenských opatrení vráti v budúcom roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko