Na hlavný obsah

Za poškodenie mosta v Banskej Bystrici vraj mohla vojenská technika či prevoz zbraní NATO. Hoax šíril aj M. Kotleba

Nepravdivé informácie vyvrátilo samotné mesto.

Za poškodenie mosta v Banskej Bystrici vraj mohla vojenská technika či prevoz zbraní NATO. Hoax šíril aj M. Kotleba
Na snímke most pri vstupe do Banskej Bystrice, ktorý museli zbúrať. Foto: TASR/Ján Krošlák

O banskobystrickom regióne sa dá povedať veľa zaujímavého, ale v Overovni sme sa zamerali na to, čo v posledných dňoch rezonovalo: kolabujúca doprava, uzavretý most v Kremničke aj úsek rýchlostnej cesty R1. S dezinformáciami sa na túto tému roztrhlo vrece.

Čo ľudia písali a šírili na sociálnych sieťach, priblížil technologický novinár Martin Hodás z projektu Na druhom brehu v relácii Slovenského rozhlasu Overovňa.

„Jeden z poslancov mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici tvrdil, že most poškodil prejazd tankov a ťažkej vojenskej techniky počas nedávnych osláv SNP,“ priblížil Hodás s tým že mesto Banská Bystrica túto informáciu vyvrátilo.

K prejazdu techniky totiž vydalo nesúhlasné stanovisko. „A tak k nemu v skutočnosti nedošlo ani počas prehliadky, ani počas jej nácviku,“ dodal technologický novinár.

Ale je tu ešte jedna verzia, prečo je most poškodený. Vraj tadiaľ prepravovali zbrane NATO. „S podobným tvrdením prišiel šéf ĽSNS Marian Kotleba, ktorý v minulosti šíril už množstvo bláznivých hoaxov,“ ozrejmil Hodás.

„Uzavretie mosta vraj bolo len zámienkou, aby sa na Sliači mohli uskladniť zbraňové systémy NATO,“ opísal novinár znenie hoaxu. Ako Hodás uviedol, mesto Banská Bystrica toto tvrdenie označilo za nehoráznu lož.

„Koniec koncov, most pre jeho havarijný stav nakoniec museli zbúrať, takže v súvislosti s jeho zlým stavom nešlo o žiadny výmysel,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko