Na hlavný obsah

Sezóna očkovania sa rozbieha: Chrípka môže mať aj vážny priebeh, záujem o vakcíny je však nízky

Lekári upozorňujú, že je očkovanie potrebné.

Sezóna očkovania sa rozbieha: Chrípka môže mať aj vážny priebeh, záujem o vakcíny je však nízky
Ilustračná snímka vakcíny. Foto: STVR

Začína sa očkovacia sezóna proti chrípke. Hoci lekári vakcináciu odporúčajú, slováci majú o ňu stále nízky záujem. Chrípka je sezónne ochorenie, ktoré môže mať najmä u rizikových skupín veľmi závažný priebeh.

„Treba si uvedomiť, že vírusy majú naozaj veľký potenciál a môžu poškodzovať rôzne tkanivo a môžu potom spôsobiť neskôr ďalšie poškodenie,“ upozornila lekárka vakcinačného centra Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice.

Najviac ohrozuje starších, osoby s oslabenou imunitou i deti. Najlepšou prevenciou je podľa odborníkov pravidelné očkovanie.

Prečo je dôležité očkovať sa proti chrípke zisťovala v Správach z regiónov redaktorka Katarína Zakuťanská:

„Zaočkovaný človek s veľkou pravdepodobnosťou nedostane chrípku. Samotná chrípka nie je dôvodom na podávanie antibiotík. My musíme urobiť všetko preto, aby sme tie antibiotiká podávali čo najmenej, čo najracionálnejšie. Jedným z tých prístupov je práve očkovanie,“ vysvetlil prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

„Pretože ak zaočkujem pacienta, nedostane to vírusové ochorenie, na ktoré môže dostať bakteriálne ochorenie, na ktoré dostane potom antibiotiká,“ dodal.

V očkovaní proti chrípke je Slovensko na chvoste medzi krajinami Európskej únie „Jednoznačne odporúčam očkovanie. Benefit je omnoho väčší ako riziko. Pritom to riziko je vo väčšine prípadov len o tom, že reálne pár dní sa pacient nemá úplne okej, ale potom je všetko v poriadku,“ uviedol zástupca prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Martin Novotný.

Očkovanie proti chrípke lekári odporúčajú práve teraz, keď ochorenie ešte neprepuklo do epidémie. V košickej univerzitnej nemocnici zdravotníci oddnes očkujú vždy v utorok, stredu a vo štvrtok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko