Na hlavný obsah

V trenčianskej nemocnici chýbajú pediatri. Takmer polovica odmieta slúžiť na pohotovosti, dôvodom je nadmerné zaťaženie

Hrozí, že od októbra bude chod kliniky ochromený.

V trenčianskej nemocnici chýbajú pediatri. Takmer polovica odmieta slúžiť na pohotovosti, dôvodom je nadmerné zaťaženie
Detská pohotovosť v trenčianskej nemocnici. Foto: STVR

Pediatrická klinika v trenčianskej nemocnici má problém s nedostatkom lekárov. Štyria pre nadmernú záťaž oznámili, že sa už nebudú podieľať na službách pri zabezpečovaní ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS).

Hoci sa vedenie nemocnice snaží doplniť kapacity, reálne hrozí, že chod kliniky bude od októbra ochromený.

Po ôsmej hodine večer sa jeden lekár stará v trenčianskej nemocnici o celé detské oddelenie s hospitalizovanými pacientmi, no zároveň slúži aj v nemocničnej pohotovosti. Pre nadmerné zaťaženie štyria pediatri z deviatich oznámili, že sa nebudú ďalej podieľať na vykonávaní takýchto služieb.

„Tam hrozí, že detská klinika nebude vedieť zabezpečiť všetky služby a chod detského oddelenia počas najbližšieho mesiaca,“ priblížil predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

„K aktuálne zhoršenej situácii došlo odchodom lekárov do ambulantného sektora, na dlhodobú PN, respektíve z osobných dôvodov,“ vysvetlila hovorkyňa Fakultnej nemocnice Trenčín Martina Holecová.

Situácii v trenčianskej nemocnici sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Dominika Kusá:

Zvýšil sa nápor pediatrov v nemocniciach

Nápor na nemocničných pediatrov sa zvýšil po tom, ako sa skrátil pracovný čas výkonu ambulantnej pohotovostnej služby o dve hodiny. Pediatri v nemocnici naplnili zákonnú povinnosť v rámci ÚPS.

Sto hodín stanovených na celý rok odslúžili ešte pred letom. Riaditeľa žiadali o posilu, aby naraz slúžili dvaja lekári. Vedenie pomoc hľadalo u ambulantných pediatrov.

„V žiadnom prípade. Ja slúžim pohotovostné služby, ale na oddelení slúžiť nebudem. Nevládzeme. Ja nemôžem odísť do dôchodku, nemá kto prísť na moju ambulanciu,“ povedala detská lekárka, ktorá si želala zostať v anonymite.

Pomoc hľadajú v iných zariadeniach

Listom sa vedenie nemocnice obrátilo s prosbou o pomoc na lekárov v iných nemocniciach. „Môžeme prehlásiť, že situáciu aktívne riešime a robíme všetko pre to, aby pacient nepocítil najmenší diskomfort,“ povedala Holecová.

„Dva týždne pred začiatkom mesiaca sa musia rozpísať všetky dni kto, kedy má službu. Podľa mojich informácií tento rozpis stále nie je hotový. Ani nemajú tam koho rozpísať,“ uviedol Visolajský.

Pediatri z detského oddelenia deklarujú, že ak vedenie nemocnice zabezpečí na vykonávanie ÚPS dvoch lekárov, tak sa do služieb vrátia. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že prebiehajú aj rokovania o kombinácií iných opatrení na pokračovanie ÚPS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny