Na hlavný obsah

Staviteľ budovy, v ktorej pri tureckom zemetrasení zomrelo 96 ľudí, si vypočul rozsudok

Dostal 865 rokov väzenia a 62 doživotných trestov.

Staviteľ budovy, v ktorej pri tureckom zemetrasení zomrelo 96 ľudí, si vypočul rozsudok
Záchranári prehľadávajú trosky budov v tureckej Adane. Foto: TASR/AP

Súd v Turecku v piatok (27. 9.) vyniesol rozsudok 865 rokov väzenia a 62 doživotných trestov pre podnikateľa, ktorý postavil obytný dom, v ktorého troskách zahynulo 96 ľudí pri minuloročnom zemetrasení.

Podľa znaleckých posudkov budovu zle postavili. Stavebník sa bránil, že úrady budovu schválili, informovali agentúry Anadolu a AFP.

Turecko a Sýriu zasiahlo 6. februára 2023 zemetrasenie s magnitúdou 7,8. Otrasy bolo cítiť v jedenástich tureckých provinciách a išlo o najsilnejšie zemetrasenie v krajine od roku 1939.

Zemetrasenie si vyžiadalo 59 259 potvrdených obetí, z toho 50 783 v Turecku a 8 476 v susednej Sýrii, väčšinou na severozápade krajiny ovládanom povstalcami.

V meste Adana sa zrútila 14-poschodová obytná budova, hoci mesto bolo v porovnaní s inými časťami Turecka od následkov zemetrasenia relatívne ušetrené. Zrútenie budovy z roku 1975 prežil len jeden obyvateľ.

Rozsudok si vypočul z väzenia

Staviteľa Hasana Alpargüna v piatok odsúdili za neúmyselné zabitie a ublíženie na zdraví s pravdepodobným úmyslom. Alpargün v deň zemetrasenia ušiel do tureckej časti Cypru, ale o týždeň neskôr sa vzdal polícii. Rozsudok si vypočul prostredníctvom videozáznamu, keďže je už vo väzení.

Od februára minulého roka polícia zatkla viac ako 260 osôb zodpovedných za výstavbu budov, ktoré sa pri zemetrasení zrútili. Mnohí z nich sa krátko po katastrofe pokúsili utiecť z krajiny.

V Turecku sa už začalo niekoľko súdnych procesov. Ďalších 34 obžalovaných bolo odsúdených na 25 rokov väzenia, informovala agentúra Anadolu s odvolaním sa na právnika rodín obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet