Na hlavný obsah

Izrael zintenzívnil ostreľovanie v Libanone, Hizballáh hlási útoky na Izrael

Izrael tvrdí, že zabil veliteľa raketovej jednotky Hizballáhu.

Izrael zintenzívnil ostreľovanie v Libanone, Hizballáh hlási útoky na Izrael
Explózia po izraelskom útoku na predmestí libanonskej metropoly Bejrút. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v sobotu (28. 9.) oznámila, že pri leteckom útoku v južnom Libanone zabila veliteľa raketovej jednotky Hizballáhu Muhammada Alího Ismaila, jeho zástupcu a niekoľko ďalších veliteľov tohto proiránskeho hnutia. Informuje o tom agentúra AFP.

Vo vyhlásení izraelskej armády na platforme Telegram sa uvádza, že Ismail je „zodpovedný za mnohé teroristické činy vrátane odpálenia rakiet na územie štátu Izrael“. Hizballáh tvrdenia o zabití veliteľov zatiaľ nepotvrdil ani nevyvrátil.

Izraelská armáda v sobotu ráno oznámila ďalšie vzdušné útoky na hnutie Hizballáh v Libanone – konkrétne na ciele v údolí Bikáa na východe krajiny. Sirény varujúce pred vzdušnými útokmi zneli na severe Izraela, kam Hizballáh podľa agentúry AFP vypálil rakety.

Izrael pritvrdzuje

Vlna náletov zasiahla v sobotu skoro ráno južné predmestie libanonskej metropoly Bejrút, informuje agentúra Reuters. Svedkovia podľa nej počuli pred úsvitom viac ako 20 náletov. Tisíce Libanončanov opustili svoje domovy v južnom Bejrúte a zhromaždili sa na námestiach či v parkoch v centre mesta alebo na morskom pobreží. Nad juhom metropoly je vidieť stúpajúci dym, píše Reuters. O rozsahu škôd zatiaľ nie sú informácie

Izrael podľa tejto agentúry zintenzívnil útoky na Hizballáh po piatkovom mohutnom útoku na centrálu hnutia v južnom Bejrúte, keď bol terčom podľa izraelských médií najvyšší líder hnutia Hasan Nasralláh. Jeho osud je zatiaľ nejasný.

Iránom podporovaný Hizballáh medzitým oznámil, že vypálil rakety na sever Izraela v odvete za jeho údery na „mestá, dediny a civilistov“ v Libanone. Server The Times of Israel (ToI) píše o približne 15 strelách odpálených na sever židovského štátu; o prípadných škodách nie sú informácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet