Na hlavný obsah

Hlas-SD nepodporí konsolidačný balíček, ak nebudú splnené dve podmienky, vyhlásil minister Tomáš

Marián Viskupič situáciu nazval konsolidačným chaosom.

Hlas-SD nepodporí konsolidačný balíček, ak nebudú splnené dve podmienky, vyhlásil minister Tomáš
Marián Viskupič a Erik Tomáš. Foto: STVR

Minister práce a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš v relácii Sobotné dialógy vyhlásil, že Hlas-SD nepodporí konsolidačný balíček, ak nebudú splnené jeho dve podmienky. Podľa poslanca a podpredsedu SaS Mariána Viskupiča to znamená, že v koalícii chýba zhoda.

Dve podmienky Hlasu

„Strana Hlas-SD nepodporí konsolidačný balíček, pokiaľ nebudú naplnené jej dve podmienky. Prvou je spätné zaradenie zákona o minimálnej mzde ešte na túto schôdzu. Samozrejme, aj s očakávaním následného hlasovania v prvom čítaní. Po druhé, dofinancovanie samospráv ešte v tomto roku,“ vyhlásil Tomáš.

Sobotným dialógom sa v Správach venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Viac o peniazoch pre samosprávy sa minister chystá povedať na tlačovej besede v pondelok (30. 9.). „Bez týchto dvoch podmienok strana Hlas-SD nepodporí lex konsolidácia,“ deklaroval minister.

„Vidíte, koalícia zjavne dohodu nemá, zjavne nemá zhodu,“ reagoval Marián Viskupič. Situáciu nazval konsolidačným chaosom.

Erik Tomáš vysvetlil, že strana chce dosiahnuť, aby sa zákon o novom nastavení minimálnej mzdy, teda 60 percent priemernej mzdy, tak, ako je to v programovom vyhlásení vlády, vrátil na rokovanie parlamentu a „aby bol schválený do konca roka“. Podotkol, že tento zákon je už tri mesiace pripravený.

„Ak bude do konca roka schválený, tak minimálna mzda v roku 2026 bude na úrovni 920 eur a v roku 2027 bude už atakovať hranicu tisíc eur,“ spresnil minister práce. Odmietol, že Hlas by tým mohol ohroziť schvaľovanie rozpočtu a konsolidačný balíček.

Neopraviteľný balíček

Viskupič kritizoval, že koalícia o konsolidačnom balíčku nediskutovala a ukázala ho, až keď bol hotový. „Vy ste to tripartite, ten konsolidačný balíček, ten zdražovací balíček, len ukázali. Nie že mohli komunikovať,“ uviedol. „To sú obrovské zásahy do ekonomiky,“ komentoval.

Reláciu si môžete vypočuť aj vo forme podcastu:

„Tento balíček treba zrušiť, je neopraviteľný,“ myslí si poslanec Viskupič. Uviedol, že vláda by mala šetriť najmä na sebe. Upozornil, že počet verejných zamestnancov stúpol za rok o 17-tisíc. „Štrnásť a pol miliardy budú stáť verejní zamestnanci,“ vyčíslil.

„Hovoríte o konsolidácii 2,7 miliardy,“ obrátil sa Viskupič na Tomáša. „Treba ľuďom povedať, že jedna až 1,1 miliardy nie je žiadna konsolidácia. To sú nové výdavky,“ kritizoval Viskupič.

Všetky nové výdavky sa podľa neho dajú škrtnúť, keďže buď nie sú definované, alebo sú už definované v rozpočte. „Ľuďom treba povedať, že je potrebné konsolidovať 1,6, prípadne 1,7 a miliardu treba škrtnúť,“ spresnil poslanec. Takto by sa mohla škrtnúť celá transakčná daň, ktorá inak poškodí tretí sektor, myslí si Viskupič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika