Na hlavný obsah

Nezaplatené výživné sa dá vymáhať v exekúcii. Všetko sa skomplikuje, ak je neplatič v zahraničí. Čo vtedy robiť?

Pomôcť vie Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže.

Nezaplatené výživné sa dá vymáhať v exekúcii. Všetko sa skomplikuje, ak je neplatič v zahraničí. Čo vtedy robiť?
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Ak jeden z rodičov riadne neplatí dieťaťu súdom určené výživné, vymáhať sa dá v exekúcii. Neraz sa však expartner nachádza v zahraničí. V takýchto prípadoch vie pomôcť Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. Vlani riešilo takmer 300 nových konaní.

Vymáhanie výživného je možné na Slovensku prostredníctvom súdneho exekútora a súbežne aj v zahraničí – dokonca vo viacerých krajinách.

„Môže sa stať, že tu vlastní majetok, nehnuteľnosti, prípadne nejaké iné aktíva, a príjem z pracovného pomeru alebo iného pomeru má v zahraničí. Vtedy by som išla kľudne obidvoma cestami a uvidíme čo bude efektívnejšie,“ uviedla riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Hana Pavlovičová.

Vymáhaniu výživného sa v Správach venoval redaktor Michal Čabák:

Bývalý manžel Márie žije v zahraničí už niekoľko rokov. Keďže výživné na ich dve deti platil nepravidelne, obrátila sa na exekútora „Reálne nevymohol absolútne nič od neho,“ priznala matka Alexandry a Dávida Mária Osičková.

Exekútor jej exmanžela v zahraničí nenašiel a na Slovensku nezistil žiadny jeho majetok. „Nebolo čo predať, odpísať pohľadávku z účty, nebol tam zamestnávateľ pre zrážky zo mzdy. Ak nie je žiaden majetok, nemám aký majetok a ako speňažiť,“ skonštatovala Svetlana Kolesárová zo Slovenskej komory exekútorov.

Odmena pre exekútora

Bývalý manžel jej nakoniec dlžné výživné poslal sám od seba priamo na účet. Požiadala preto o zastavenie exekúcie. Odmenu si však súdny exekútor vypočítal aj zo sumy, o vymoženie ktorej sa reálne nepričinil.

„No dokopy 2 800 eur to vychádza. Do 3 000 aj za jedno aj za druhé dieťa,“ prezradila Osičková.

Podľa komory exekútorov sa každá suma, ktorú dostaneme od dlžníka po začatí exekúcie, považuje za jej výsledok. „Všetky tie platby, ktoré boli vykonané, tak boli len v rámci exekúcie,“ povedala Kolesárová.

Mária Osičková trovy zatiaľ nezaplatila. Ak ich od nej bude exekútor vymáhať, môže sa obrátiť na súd.

„Že čo je vlastne vymožené plnenie, či je to aj to, čo reálne dobrovoľne pošle povinný oprávnenému, alebo je to len to, čo vymôže sám priamo exekútor,“ komentoval nezávislý advokát Patrik Ozimanič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko