Na hlavný obsah

Sergej Lavrov varuje Západ pred zásahmi do vojny na Ukrajine: Je nebezpečné bojovať s jadrovou veľmocou

Povedal to v rozprave Valného zhromaždenia OSN.

Sergej Lavrov varuje Západ pred zásahmi do vojny na Ukrajine: Je nebezpečné bojovať s jadrovou veľmocou
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v sobotu (28. 9.) varoval západné krajiny, aby sa nezapájali do vojny na Ukrajine. Vo všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN podľa agentúry Reuters varoval pred nebezpečenstvom spočívajúcim v snahe bojovať o víťazstvo nad jadrovou mocnosťou, akou je Rusko.

Zapojenie ďalších mocností do vojny na Ukrajine označil za „samovražednú eskapádu“. Rusko počas vojny proti Ukrajine, ktorú rozpútalo inváziou do susednej krajiny vo februári 2022, opakovane varovalo pred možnosťou použitia jadrových zbraní.

Tento týždeň Moskva pohrozila úpravou svojej nukleárnej doktríny. Podľa návrhov by považovalo útok zo strany akéhokoľvek nejadrového štátu, ale s účasťou alebo podporou jadrového štátu, za ich spoločný útok na Rusko. Moskva by si v takom prípade vyhradila právo použiť jadrové zbrane aj v prípade masívneho útoku konvenčnými zbraňami, ak by ohrozoval bezpečnosť Ruska, uviedol prezident Vladimir Putin.

Šéf ruskej diplomacie Lavrov sa na zasadnutí Valného zhromaždenia vyjadril tiež ku konfliktu na Blízkom východe a vyjadril znepokojenie nad tým, že sa podľa jeho slov stala takmer bežnou praxou politických vrážd, ako v piatok v Bejrúte. Pri izraelskom útoku tam bol zabitý šéf libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet