Na hlavný obsah

Voľby v Rakúsku vyhrala krajne pravicová FPÖ. Prezident už predtým vyhlásil, že by jej lídra za kancelára nevymenoval

Z víťazstva sa teší Slobodná strana Rakúska.

Voľby v Rakúsku vyhrala krajne pravicová FPÖ. Prezident už predtým vyhlásil, že by jej lídra za kancelára nevymenoval
Herbert Kickl Foto: TASR/AP

Nedeľňajšie (29. 9.) parlamentné voľby v Rakúsku prvýkrát od svojho vzniku vyhrala v súčasnosti opozičná krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) pred Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) kancelára Karla Nehammera a sociálnymi demokratmi (SPÖ).

Do parlamentu sa dostali aj Zelení, ktorí sú súčasťou vládnucej koalície, ako aj liberálna strana NEOS. TASR o tom informuje podľa prognóz zverejnených verejnoprávnou televíziou ORF po zatvorení volebných miestností o 17.00 h.

Voľby v Rakúsku sleduje Tamara Lištiaková, viac informácií priniesla v Správach o 19.00:

Prvé čísla

FPÖ podľa týchto údajov získala 29,1 percenta hlasov, čo je o 13 percent viac ako v roku 2019. Ľudovci prišlo o vyše 11 percent hlasov a skončili druhí so ziskom 26,2 percenta. SPÖ je tretia so ziskom 20,4 percenta hlasov (−0,8 percenta).

Do jednokomorového parlamentu, Národnej rady, sa dostali ešte Zelení, ktorí podľa prognózy dostali 8,6 percenta hlasov (−5,3) a strana NEOS so ziskom 8,8 percenta (+0,7).

Víťazstvo FPÖ na čele s exministrom vnútra Herbertom Kicklom zverejnili aj ďalšie médiá a inštitúty, napríklad inštitút Arge pre televíziu Puls 24.

Občania určili zloženie národnej rady, parlamentnej dolnej komory, na najbližšie štyri roky. V Rakúsku mohlo od nedeľného rána vyberať poslanca Národnej rady zhruba 6,35 milióna oprávnených voličov.

Už predvolebné prieskumy naznačovali možný bezprecedentný úspech krajnej pravice. Terajší kancelár Nehammer z ÖVP avizoval, že by ľudovci boli ochotní vstúpiť do koalície s FPÖ pod podmienkou, že by si Herbert Kickl nenárokoval post kancelára.

Kroky prezidenta

Kickl je polarizujúcou osobnosťou s pravicovo-populistickými politickými postojmi. Spolkový prezident Alexander Van der Bellen už predtým vyhlásil, že by Kickla za spolkového kancelára nevymenoval, čo mu rakúska ústava umožňuje.

Rakúsky prezident po skončení nedeľňajších volieb nepovedal, koho poverí zostavením novej vlády. Politické strany vyzval, aby začali rokovania. „Teraz sa začína fáza zostavovania vlády a existujú na to presné demokratické pravidlá, zakotvené v našej ústave“ uviedol prezident vo večernom príhovore.

Kto získa väčšinu mandátov v parlamente, môže vládnuť. Keďže žiadna jednotlivá strana nedostala viac ako 50 percent hlasov, je teraz na nich, aby našli riešenie, povedal Van der Bellen.

„Je o vzájomných kontaktoch, rozhovoroch, vyjednávaní s cieľom nájsť dobré a solídne kompromisy. Nájdenie týchto riešení si vyžaduje čas a je to dobre investovaný čas,“ konštatoval Van der Bellen s tým, že aj on bude rokovať s lídrami všetkých strán. Zdôraznil, že ústredným cieľom vlády musí byť „zabezpečiť nám, našim deťom a vnúčatám dobrú budúcnosť“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet