Na hlavný obsah

VIDEO: Pogačar nedal súperom šancu a premiérovo v kariére získal dúhový dres majstra sveta

Pogačar prišiel do cieľa s náskokom 34 sekúnd pred O'Connorom.

VIDEO: Pogačar nedal súperom šancu a premiérovo v kariére získal dúhový dres majstra sveta
Na snímke slovinský cyklista Tadej Pogačar v dúhovom drese pre majstra sveta. Foto: TASR/AP

Slovinský cyklista Tadej Pogačar získal prvýkrát v kariére dúhový dres majstra sveta. V nedeľňajších (29. 9.) pretekoch triumfoval dominantným spôsobom po dlhom úniku a do cieľa 273,9 km dlhej trate prišiel po takmer šesť a pol hodinách s náskokom 34 sekúnd pred Benom O’Connorom z Austrálie. Bronz získal Holanďan Mathieu van der Poel.

Pozrite si záver pretekov:

Úvod pretekov veľa dramatických momentov nepriniesol, vytvoril sa šesťčlenný únik, v ktorom boli zastúpené aj silnejšie krajiny, no nemohol ohroziť favoritov. Pelotón si situáciu strážil a aj ďalšie pokusy pokrýval.

Postupne sa však vpredu vytvorila silnejšia skupina a spozorneli aj favoriti. Asi sto kilometrov pred cieľom sa začalo útočiť aj medzi nimi. Po viacerých pokusoch vyrazil na štvrtom stúpaní na Witikon aj Pogačar a udržal sa s ním len Talian Andrea Bagioli. Ostatní favoriti však zaváhali. Slovinskému kapitánovi navyše prišiel pomôcť z úniku aj krajan Jan Tratnik.

Pogačar mal tri kolá pred koncom náskok asi 35 sekúnd a skupina za ním sa scvrkla a nedokázala ho dohnať. Hlavnú prácu v nej odvádzal Belgičan Remco Evenepoel. Pogačar s Tratnikom v ďalšom stúpaní dostihli vedúcu skupinu a s lídrom zostal len Pavel Sivakov, ktorého čoskoro nechal za sebou a nakoniec si došiel s výrazným náskokom pred titul.

„Nemôžem uveriť, čo sa stalo. A po takejto sezóne. Bol som pod veľkým tlakom, odo mňa, od tímu, od ľudí… prišli sme sem po víťazstvo. Preteky sa rozbehli veľmi rýchlo a vpredu bol nebezpečný únik. Možno som spravil hlúpy útok, ale našťastie tam bol Jan Tratnik a už som to potiahol až do konca. Je to neuveriteľný deň,“ povedal Pogačar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport