Na hlavný obsah

Nebezpečná košická križovatka by sa mala stať minulosťou. Mesto našlo zhodu s investorom

Pribudnúť by mali aj nové chodníky a cyklochodníky.

Nebezpečná košická križovatka by sa mala stať minulosťou. Mesto našlo zhodu s investorom
Križovatka pri amfiteátri v Košiciach je najmä v špičkách jedna z najkritickejších v meste. Foto: STVR

Časté nehody či takmer každodenné kolízie pri košickom amfiteátri by mali byť minulosťou. Tamojšia križovatka bude bezpečnejšia pre chodcov aj motoristov. Zmena súvisí aj s výstavbou neďalekého developerského projektu.

Nehody, trúbenie a nervozita. Križovatka pri amfiteátri v Košiciach je najmä v špičkách jedna z najkritickejších v meste.

„Tá je už roky veľmi strašná, veľmi nebezpečná. A hlavne tým, že je tu hlavný obchvat do nemocnice,“ zhodnotil jeden z motoristov, ktorých sme sa spýtali na názor. „Je tu viac smerov a ťažšie prejazdná križovatka,“ vyjadril sa ďalší.

Reportáž o problémovej križovatke v Košiciach do Správ pripravil redaktor Ondrej Behún:

„Myslím, že keď ju označíme ako nebezpečná, zložitá, kde chodci sa určite bezpečne necítia, tak myslím, že rozprávam za všetkých Košičanov,“ uviedol primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).

„Je to de facto Festivalové námestie, ale ja tomu hovorím festival dopravy, a to sa musí zmeniť,“ vyhlásil hlavný architekt mesta Košice Petr Kropp.

Stať by sa tak malo v najbližšom čase. Zmeny súvisia s miestnym developerským projektom. Mestskí poslanci odsúhlasili prenájom pozemkov za jedno euro ročne.

„Gro týchto ciest a komunikácií bude realizovať developer, s tým, že následne to potom bude odovzdané mestu do užívania, do správy,“ priblížil starosta mestskej časti Košice – Sever František Ténai (nezávislý).

„Je veľmi výnimočné, že sme našli zhodu s investorom, mestskou časťou a mestom, kde máme spoločnú dohodu,“ vysvetlil košický primátor.

Investícia za dva a pol milióna

„V zmysle podpísaného memoranda s Mestom Košice by sa malo jednať o investíciu vo výške cca 2 500 000 eur nad rámec poplatku za rozvoj,“ uviedol v písomnom stanovisku developer, firma CTR WatsoNova s.r.o..

Na križovatke pribudnú nové semafory či priechody pre chodcov.

„Pripojenie Starej Spišskej cesty na Festivalové námestie a Watsonovu sa zmení. Dokonca vznikne úplne nová komunikácia medzi Watsonovou a Sládkovičovou, práve kvôli tomu, aby sa odbremenila križovatka na Festivalovom námestí,“ priblížil Ténai. Pribudnúť by mali aj nové chodníky a cyklochodníky.

„Je to prvý krôčik k tomu, aby sme začali naozaj komplexne premýšľať o celom tom priestore križovatky ako o dopravnom priestore, ale tiež o priestore pre rozvoj mesta,“ vyjadril sa hlavný architekt Košíc. S prácami na križovatke chce investor začať v druhej polovici budúceho roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny