Na hlavný obsah

Izrael oznámil útoky v Jemene. Do krajiny poslal desiatky bojových lietadiel

Povstalcov v Jemene dlhodobo podporuje Irán.

Izrael oznámil útoky v Jemene. Do krajiny poslal desiatky bojových lietadiel
Stopy po odpálených raketách na oblohe. (Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Izraelská armáda oznámila úder proti jemenským povstalcom Húsíom, ktorí v sobotu (28. 9.) na Izrael vystrelili raketu. Podľa vyhlásenia izraelských síl zasiahli údery elektráreň a prístavy Hudajdá a Rás Ísa.

Útok potvrdili cez nimi ovládané médiá aj samotní Húsíovci, ktorí sú spojencami teroristickej organizácie Hamas a libanonského hnutia Hizballáh, píše agentúra AFP. Povstalci oznámili, že podľa prvej bilancie údery zabili štyroch ľudí a ďalších 33 zranili.

Podľa vyhlásenia izraelskej armády pre agentúru AFP sa úderov zúčastnili desiatky bojových lietadiel. Bombardovanie prístavov armáda odôvodnila tým, že ho povstalci používajú na dovoz ropy, pohonných hmôt, zbraní a vojenského materiálu. Povstalcov dlhodobo podporuje Irán.

Podľa vyhlásenia povstalcov údery zasiahli prístavy Hudajdá a Rás Ísa, kde sa nachádza hlavný ropný terminál v Jemene, a dve elektrárne. Neskôr uviedli, že počas úderu zomreli jeden zamestnanec prístavu a traja inžinieri.

Útoky povstalcov na Izrael

Izrael odôvodnil údery predchádzajúcimi útokmi Húsíovcov. V sobotu povstalci na Izrael vypustili raketu, ktorá vyvolala poplach v Tel Avive a okolí. Podľa serveru The Times of Israel Húsíovej na Izrael v poslednom mesiaci vypustili tri balistické strely.

Okrem rakiet útočia Húsíovci na Izrael tiež dronmi. Tento rok v júli jeden z nich prvýkrát zasiahol Tel Aviv, zabil jedného človeka a ďalšie štyri osoby zranil.

Húsíovci však útočia predovšetkým na lode, ktoré plávajú v okolí Jemenu. Uvádzajú, že ich útoky sú podporou palestínskemu hnutiu Hamas v jeho boji proti Izraelu. Po smrti šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha, ktorý zomrel po piatkovom izraelskom údere v Libanone, povstalci uviedli, že budú v boji ešte odhodlanejší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet