Na hlavný obsah

Zomrel legendárny country spevák a herec Kris Kristofferson (†88)

Spevák mal v posledných dvoch desaťročiach problémy s pamäťou.

Zomrel legendárny country spevák a herec Kris Kristofferson (†88)
Na snímke Kris Kristofferson. Foto: TASR/AP

Vo veku 88 rokov zomrel americký spevák, herec a skladateľ Kris Kristofferson, ktorý patril k legendám americkej country hudby. Posledné chvíle strávil v pokoji, obklopený najbližšími vo svojom dome na havajskom ostrove Maui, oznámil v pondelok (30. 9.) podľa agentúry AP hovorca jeho rodiny.

Kristofferson mal v posledných dvoch desaťročiach problémy s pamäťou. Rodina neuviedla, čo bolo príčinou jeho smrti.

Vnuk švédskych prisťahovalcov sa narodil v roku 1936 v Brownsville v Texase. Vďaka štipendiu pre nadaných študoval v anglickom Oxforde literatúru a pôvodne sa chcel stať spisovateľom.

Neskôr narukoval do armády a lietal vrtuľníkom. Armádnu kariéru však opustil, presídlil do bašty country hudby v Nashville a začal skladať pesničky. Napríklad pre ďalšiu country legendu Johnnyho Casha napísal pieseň Sunday Morning Coming Down.

Pesničkovú cestu k sláve zahŕňajúcu niekoľko cien Grammy odštartoval album s názvom Kristofferson z roku 1970. Obsahovalo aj megahit Me and Bobby McGee, ktorá naspievala tiež Janis Joplinová. Jeho skladby len do 80. rokov minulého storočia nahralo vyše 450 interpretov.

Na plátnach kín Kristofferson exceloval v roku 1973 v úlohe desperáda Kida v kultovom anti-westerne Pat Garrett a Billy Kid. Úspech mala aj snímka Alice už tu nebýva (1974) Martina Scorseseho.

Po boku slávnej Barbry Streisandovej si zahral v snímke Zrodila sa hviezda z roku 1976, ktorý mu priniesol Zlatý glóbus za najlepší herecký výkon. Za hudbu k filmu Pesničkár (1984) si pripísal nomináciu na Oscara.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet