Na hlavný obsah

Moskva dosiahne na Ukrajine všetky stanovené ciele, vyhlásil Putin

Podľa Putina spravil Západ z Ukrajiny svoju kolóniu.

Moskva dosiahne na Ukrajine všetky stanovené ciele, vyhlásil Putin
Na snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok (30. 9.) vyhlásil, že Moskva dosiahne na Ukrajine všetky stanovené ciele. Informuje o tom agentúra AFP.

„Pravda je na našej strane. Všetky ciele budú dosiahnuté,“ povedal Putin vo videoodkaze zverejnenom pri príležitosti druhého výročia ruskej anexie štyroch ukrajinských oblastí.

Ruský prezident spustil inváziu na Ukrajinu 24. februára 2022. Moskva v septembri toho istého roku na základe výsledkov sporných referend anektovala štyri okupované ukrajinské oblasti – Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú. Rusko však nemá plne pod kontrolou územie ani v jednom z týchto regiónov.

Putin vo svojom prejave opäť zdôvodňoval vyslanie vojsk na Ukrajinu tým, že sa snaží ochrániť rusky hovoriace obyvateľstvo pred „neonacistickou diktatúrou“, ktorej cieľom je týchto ľudí „navždy odrezať od Ruska, ich historickej vlasti“.

Zároveň kritizoval „západné elity“, ktoré „urobili z Ukrajiny svoju kolóniu, vojenskú základňu namierenú proti Rusku“. Západ podľa jeho slov podnecuje „nenávisť, radikálny nacionalizmus a nepriateľstvo voči všetkému ruskému“.

„Dnes bojujeme za bezpečnú a prosperujúcu budúcnosť pre naše deti a vnukov,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet