Na hlavný obsah

Morees Gaggi: Príbeh utečenca z Iraku, ktorý našiel zmysel v pomoci iným cez Slovenskú katolícku charitu

Bezpečnostná situácia v Iraku nie je stále dobrá.

Morees Gaggi: Príbeh utečenca z Iraku, ktorý našiel zmysel v pomoci iným cez Slovenskú katolícku charitu
Liečebne centrum Dom Milosti. Foto: Jan Košta/Slovenská katolícka Charita

Pápež František prirovnal situáciu súčasných migrantov k biblickému Exodu. Podľa neho, tak, ako kedysi Židia, aj dnes mnohí z nich utekajú pred súžením a na svojej ceste čelia nebezpečenstvu. K Medzinárodnému dňu migrantov a utečencov opäť vyzýval veriacich, aby pomohli. Príkladom je aj Slovenská katolícka charita, ktorá pomáha doma, ale aj v Iraku.

V severokurdskej metropole Erbíl je medzi turistami známy hotel Karlove Vary. Medzi miestnymi je zas známy kostol, ktorý stojí oproti nemu.

Pred islamskými radikálmi sa tu skrýval Asýrčan, kresťan Morees Gaggi. Vtedy utečenec, dnes utečencom pomáha. A tiež nie až tak ďaleko od Karlových Varov, v Bratislave, v Slovenskej katolíckej charite.

“Sme veľmi radi, že máme v tíme Moreesa, ktorý je sám utečenec, a tak najlepšie vie, v akej situácii sa oni sami nachádzajú,“ uznal komunikačný manažér Slovenskej katolíckej charity Jan Košta.

Pri ťažení extrémistov z teroristickej organizácie Islamského štátu si útekom zachránil život i vieru. “Mali sme iba tri možnosti. Buď konvertovať na islam, alebo platiť dane, ktoré sa nedajú platiť, alebo nás zabijú,“ prezradil manažér humanitárnych projektov pre Blízky východ Morees Gaggi.

Situácii s utečencami v Iraku sa v Správach venovala redaktorka Anna Síposová:

Zlá bezpečnostná situácia

Bezpečnostná situácia v Iraku nie je stále dobrá. “Islamský štát už síce bol formálne porazený na území Sýrie a Iraku, ale jeho spiace bunky stále ukazujú svoju nebezpečnú pôsobnosť,“ uviedla ekonomická diplomatka na veľvyslanectve v Libanone Katarína Zembjaková.

Mnohí ľudia síce museli opustiť svoje domovy, Irak však opustiť nechcú. Ich život sa snaží zlepšiť Slovenská katolícka charita aj liečebnými projektami.

Sedemdesiatnička Šmony ešte vlani po úraze nechodila, dnes je jej do tanca. “Staráme sa o to, aby sa títo ľudia mohli starať o tých, ktorí potrebujú pomoc,“ dodal Gaggi.

Cesta z Erbílu do Sulejmánie.
Cesta z Erbílu do Sulejmánie.Foto: Jan Košta/Slovenská katolícka Charita

Liečebné centrum dom Milosti patrí pod irackú chaldejsko-katolícku cirkev.

“S Moreesom sa nám skvelo spolupracuje, sme šťastní, že jeden z našich ľudí, iracký kresťan, pracuje v slovenskej charite,“ priznal farár farnosti svätého Jozefa v Sulejmánii Ayman Aziz.

Slovenská katolícka charita a Konferencia biskupov Slovenska podporujú v zariadení fyzioterapeutickú liečbu pre seniorov i pomoc pre deti s autizmom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet