Na hlavný obsah

Telemedicína pomáha, lekára však nenahradí. Pacient je človek, nie je to stroj, pripomína odborník

Telemedicína je už reálne dostupná aj na Slovensku.

Telemedicína pomáha, lekára však nenahradí. Pacient je človek, nie je to stroj, pripomína odborník
Ilustračná snímka lekárky pracujúcej na počítači. Foto: STVR

Zdravotníctvo na diaľku, cez mobil a s pomocou prístrojov môže ušetriť čas lekárovi aj pacientovi. Pri zdravotnom probléme tak nemusí ihneď navštíviť ambulanciu, ak si jeho stav nevyžaduje okamžitú lekársku pomoc. Takzvaná telemedicína sa dostáva čoraz viac do popredia.

Ako sme na tom na Slovensku, sme sa pýtali praktického lekára a prezidenta Asociácie súkromných lekárov Mariána Šótha:

Telemedicína je už reálne dostupná aj na Slovensku. A to najmä v oblasti monitorovania zdravotného stavu pacienta. „Máme množstvo aplikácií a prístrojov najmä pre diabetikov a hypertonikov, kde si môžu zaznamenávať svoje hodnoty, napríklad cukru v krvi či krvného tlaku a posielať tieto údaje svojmu lekárovi,“ hovorí Šóth.

Lekár na základe týchto údajov môže zhodnotiť zdravotný stav pacienta a dostatočnosť alebo nedostatočnosť liečby.

Nedostatok lekárov nevyrieši

Podľa Šótha však podobné pomôcky v podobe umelej inteligencie nie sú plnohodnotným partnerom lekárov. „Telemedicína nám v mnohom pomáha, ale na konci musí byť človek. Nie je ešte na takej úrovni, že by nahradila ľudský faktor,“ upozorňuje Šóth.

„Pacient je človek, nie je to stroj. Nedá sa vymeniť len jedna súčiastka a všetko bude fungovať, Človek ako mysliaca bytosť je veľmi prepojený s tým, čo si myslí, čo cíti. V tomto nám telemedicína veľmi nepomáha. Až kontakt s lekárom niekedy vyhodnotí, prečo pacient navštívil toho lekára,“ vysvetlil Šóth.

S využívaním telemedicíny sme na Slovensku ešte len na začiatku, stále nedoriešili ani legislatívny proces. V súčasnej dobe by zatiaľ telemedicína nevedela pomôcť s riešením nedostatku lekárov, myslí si Šóth. „Telemedicína je najoptimálnejšia, keď lekár pacienta pozná,“ hovorí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko