Na hlavný obsah

Azylová politika a nespokojnosť s vládnou koalíciou: Čo stojí za triumfom krajnej pravice v Rakúsku?

Rozprávali sme sa s politologičkou Zuzanou Lizcovou.

Azylová politika a nespokojnosť s vládnou koalíciou: Čo stojí za triumfom krajnej pravice v Rakúsku?
Líder krajne pravicovej rakúskej strany FPÖ Herbert Kickl. Foto: TASR/AP

Ostro sledované rakúske parlamentné voľby v nedeľu (29. 9.) vyhrala krajne pravicová strana FPÖ. Denník Der Standard píše, že strana zobrala vo veľkej miere hlasy bývalých voličov ľudovcov. Okrem toho sa jej podarilo získať aj takmer 260-tisíc hlasov od nevoličov.

Denník Die Presse zas víťazstvo Slobodných výsledkom 29 percent hodnotí ako triumf. Stranu prirovnáva k politickému parnému valcu. FPÖ podľa novín odsunula doteraz vládnu Rakúsku ľudovú stranu na druhú koľaj.

Možno hovoriť o pocite nespokojnosti v širšej spoločnosti, pre Slovenský rozhlas skonštatovala politologička z Karlovej Univerzity v Prahe Zuzana Lizcová.

„Samozrejme, treba zdôrazniť, že za pravicových populistov hlasovala necelá tretina obyvateľov, zatiaľ čo zvyšok obyvateľstva je týmto výsledkom výrazne znepokojený. Ide teda o nespokojnosť s politikou v oblasti azylovej migrácie, ale aj o nespokojnosť s doterajším pôsobením vládnej koalície,“ pokračovala odborníčka.

O výsledkoch rakúskych parlamentných volieb sa v relácii Dobré ráno, Slovensko rozprávala redaktorka Elena Seeber s politologičkou Univerzity Karlovej v Prahe Zuzanou Lizcovou:

Podľa Lizcovej to môže naznačovať, že rakúski voliči boli nespokojní s koalíciou ľudovcov a zelených. A teda, že volajú po veľkej politickej zmene na celoštátnej úrovni.

Podľa výpočtov Prognostického ústavu získala FPÖ hlavnú časť svojich voličov od ľudovej strany. Kampaň sa pritom pri týchto voľbách zameriavala predovšetkým na dve témy. A to na migráciu a nepriaznivú hospodársku situáciu. Práve na nich mohli populisti získať nových voličov, myslí si politologička.

Čo bude nasledovať

Herbert Kickl, líder rakúskej krajnej pravice, ktorému gratuloval k víťazstvu napríklad aj Andrej Babiš, ktorý slávi úspech v českých krajských voľbách, sa napriek úspechu svojej strany, zrejme rakúskym kancelárom nestane.

„Chýba mu totiž koaličný partner. Politici jednotlivých strán v súčasnosti rokujú o ďalšom postupe. Očakáva sa, že do povolebných rokovaní zasiahne spolkový prezident Alexander Van der Bellen a strany jednoducho musia vymyslieť, ako vytvoriť väčšinovú vládnu koalíciu,“ skonštatovala politologička Zuzana Lizcová.

Výsledky podľa nej naznačujú možný vznik veľkej koalície medzi ľudovcami a sociálnymi demokratmi, „čo je spolupráca alebo koalícia, akou bolo Rakúsko väčšinu týchto povojnových rokov,“ dodala politologička.

Na výsledky rakúskych parlamentných volieb sme sa pozreli aj v relácii Aktuálne :24 s analytičkou z Asociácie pre medzinárodné otázky Kateřinou Vnoučkovou:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet