Na hlavný obsah

Pečeň od živých darcov u nás zatiaľ nikto netransplantuje. V banskobystrickej nemocnici to chcú zmeniť

Prípady zlyhávania tohto orgánu pribúdajú stále rýchlejšie.

Pečeň od živých darcov u nás zatiaľ nikto netransplantuje. V banskobystrickej nemocnici to chcú zmeniť
Ilustračná snímka chirurga. Foto: IKEM Praha/STVR

Nemocnica v Banskej Bystrici sa pripravuje na transplantácie pečene aj od živých darcov. Najmä preto, že prípady zlyhávania tohto dôležitého orgánu pribúdajú rýchlejšie ako súčasné možnosti darovania od mŕtvych.

Keď mala Natália 22 rokov, diagnostikovali jej autoimunitné ochorenie pečene. Jej stav sa zhoršoval a transplantácie od mŕtvych darcov trikrát nevyšli. Vlani jej transplantovali časť sestrinej pečene.

„Pre mňa to bolo také, že nikdy by som s tým neprišla za sestrou ani za rodinou, že by som išla do toho. Len som vedela, že to je,“ povedala pacientka s transplantovanou pečeňou Natália Stupavská

„Povedali sme si, že, samozrejme, neváhame a ideme do toho. A v podstate my sme jej chceli darovať všetci,“ priblížila Natáliina sestra a darkyňa časti pečene Veronika Majzúnová.

Transplantácii pečene od živých darcov v Banskej Bystrici sa v Správach venoval redaktor Milan Velecký (zábery nie sú vhodné pre citlivých ľudí):

Pečeň má pritom každý len jednu a od živých darcov ju na Slovensku zatiaľ nikto netransplantuje. Natálii pomohli v Prahe.

„Laicky to poviem, že pečeň má dva laloky – pravý a ľavý. A ja som darovala celý pravý lalok, čo bolo približne 60 percent pečene,“ dodala Veronika.

„Je to obrovská vďaka. Každý deň bola vždy pri mne a teraz je až tak fyzicky so mnou,“ povedala Natália.

V Prahe sa pripravovali roky

Transplantácia pečene od živého darcu patrí medzi najnáročnejšie. Pražské zariadenia sa na tento typ zákrokov pripravovali päť rokov.

„Na klinike robíme 150 transplantácií pečene ročne, z toho momentálne je zhruba desať od živých darcov. To znamená, že čísla sú malé v porovnaní s programom od mŕtvych darcov. No na druhej strane je vo svete trend, že program od živých darcov narastá,“ vysvetlil prednosta Kliniky transplantačnej chirurgie IKEM Praha Jiří Froněk.

V Banskej Bystrici transplantujú pečeň asi 40 pacientom ročne, zatiaľ len od mŕtvych darcov. Chceli by sa zamerať aj na žijúcich.

„Taká zásadná hnacia sila je, že Slovensko má najviac cirhózy na zemeguli. Choroby pečene sa stávajú čoraz častejšou a častejšou príčinou smrti. Zdá sa dokonca, že u čoraz mladších ľudí,“ priblížil prednosta II. internej kliniky Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica Ľubomír Skladaný.

Súvisí to najmä s nezdravým stravovaním a nadmerným pitím alkoholu. V prípade autoimunitných ochorení dôvod zatiaľ nepoznáme.

„Ten počet ľudí, ktorí budú potrebovať transplantáciu ako jedinú možnosť záchrany života, bude bezpochyby narastať,“ dodal Skladaný.

Kým sa lekári pripravia na transplantácie aj od živých darcov, slovenským pacientom naďalej pomôže pražské zdravotnícke zariadenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny