Na hlavný obsah

Ministerstvo kultúry brzdí obnovu pamiatok, tvrdia viaceré organizácie. Začali protest proti rezortu

Na niektorých pamiatkach zaviali čierne vlajky.

Ministerstvo kultúry brzdí obnovu pamiatok, tvrdia viaceré organizácie. Začali protest proti rezortu
Na niektorých pamiatkach zaviali čierne vlajky. Organizácie, ktoré sa venujú ich obnove, takto protestujú proti Ministerstvu kultúry SR. Foto: TASR/Dano Veselský/STVR

Na niektorých slovenských hradoch a iných pamiatkach zaviali čierne vlajky. Združenie zachráňme hrady a ďalšie organizácie, ktoré sa venujú ich obnove, protestujú proti Ministerstvu kultúry SR. Tvrdia, že rezort brzdí obnovu pamiatok.

Tento rok rozhodlo len o niektorých dotačných programoch a narušilo štátnu pomoc Obnovme si svoj dom. Tá na Slovensku fungovala 20 rokov. Ministerstvo kultúry sa k protestu organizácií doposiaľ nevyjadrilo.

„Dnes sme v situácii, keď väčšina programov nie je vyhodnotená. Programy, ktoré sú vyhodnotené, sú vlastne v chaose. Nevieme v akom stave sa to nachádza. Teda sa reálne obávame, že toho roku sa už tým pamiatkam táto pomoc nedostane,“ uviedol bývalý prezident pamiatkarskeho združenia ICOMOS Pavol Gregor.

„Dá sa povedať, že táto sezóna je z veľkej časti stratená pre mnohé pamiatky. Žiadostí bolo podaných 949. Je jasné, že nie všetky ani v minulých rokoch nie všetky žiadosti boli uspokojené, bolo to väčšinou 500-600 žiadostí. Ale tento rok v septembri, teda koniec septembra, nie je spokojný ani jeden žiadateľ,“ upozornil predseda združenia Zachráňme hrady Ratibor Mazúr.

Protestu organizácií venujúcich sa obnove pamiatok sa v relácii Správy venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

Rezort berie iniciatívu na vedomie

Rezort v reakcii uviedol, že robí maximum pre to, aby proces dotačných programov prebiehal čo najplynulejšie, v záujme žiadateľov, efektívneho čerpania finančných prostriedkov i súlade s platnou legislatívou, ktorá umožňuje výrazne dlhšie čerpanie kapitálových výdavkov. Iniciatívu berie rezort na vedomie.

Ministerstvo si uvedomuje, že dotačný program Obnovme si svoj dom je dôležitým nástrojom na podporu obnovy kultúrnych pamiatok. Odmieta však snahy o vonkajší tlak či diktát zo strany záujmových skupín, ktoré by mohli tento proces ovplyvňovať.

„Podpora kultúrnych projektov musí byť v súlade so spoločenskými a hodnotovými prioritami celej spoločnosti tak, aby neboli v rozpore s tým, k čomu sa vedenie rezortu hlásilo pred voľbami. A rovnako tak musí byť v súlade s programovým vyhlásením vlády,“ zdôraznila hovorkyňa rezortu Petra Bačinská.

V súvislosti s vyhodnocovacím procesom zdôraznila, že hodnotenia komisií sú dôležitou súčasťou rozhodovacieho procesu, nie však jediným kritériom pre prideľovanie dotácií. „Ministerka kultúry má právo zasiahnuť do rozhodovacieho procesu ohľadom prideľovania dotácií v akomkoľvek rozsahu,“ upozornila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko