Na hlavný obsah

Poslankyňa PS L. Plaváková sa obráti na Ústavný súd. Hovorí o šikane zo strany koalície

Ako dôvod uviedla jej vykázanie z rokovacej sály NR SR.

Poslankyňa PS L. Plaváková sa obráti na Ústavný súd. Hovorí o šikane zo strany koalície
Poslankyňa PS Lucia Plaváková. Foto: TASR/Martin Baumann

Poslankyňa opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková sa pre vyjadrenia a kroky poslancov koaličných strán obráti na Ústavný súd SR. Informovala o tom v pondelok (30. 9.) na tlačovej besede.

Avizovala, že podá sťažnosť pre porušenie jej práv diskriminačným obmedzovaním výkonu jej mandátu a slobody prejavu. Hovorí o šikane zo strany koalície.

Podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) minulý týždeň poslankyňu Plavákovú vykázal z rokovacej sály pre nálepky na jej počítači.

„Šikanovanie poslankyne Lucie Plavákovej nemá v dejinách Slovenska obdobu. Zabránili jej vykonávať poslanecký mandát preto, že Andrej Danko je homofób. Zasiahli tým do jej ústavných práv,“ uviedol predseda PS Michal Šimečka.

Šimečka zároveň odsúdil minulotýždňové vyjadrenia poslanca SNS Rudolfa Huliaka, ktorý Plavákovú nazval „sukou“. “Pred hrubým a ponižujúcim správaním, aké predviedol poslanec, nás našťastie chráni aj zákon, a ja jeho ochranu naplno využijem,“ povedala Plaváková.

„Mnohé ženy na Slovensku zažívajú rôzne formy ponižovania, urážok a násilia. A konanie poslanca Huliaka povzbudzuje ďalších mužov, aby sa správali obdobne,” uviedla.

Dodala, že „kvôli nenávisti, ktorú burcuje koalícia, pribúdajú aj útoky a vyhrážky, ktoré dostáva“. Aj v tejto súvislosti plánuje podať trestné oznámenie.

Žaloba na ochranu osobnosti

Poslankyňa, ktorá je zároveň predsedníčkou parlamentného ľudskoprávneho výboru, tiež podá voči Huliakovi žalobu na ochranu osobnosti.

Celé PS podľa neho za Luciou Plavákovou jednoznačne stojí. “Reprezentuje nielen seba, ale všetky ženy, ktoré musia na Slovensku čeliť nenávisti a vulgárnosti. A tiež príslušníkov a príslušníčky menšín, LGBT+ ľudí aj ďalších, ktorí aj v 21. storočí čelia diskriminácii a útokom,” dodal.

„Ak toto zažívam ja ako poslankyňa, predstavte si, čo zažívajú iní LGBTI+ ľudia v škole či na pracovisku. Mnohí nemajú silu či prostriedky na to, aby bránili svoje práva aj súdnou cestou. Ľudia mňa a Progresívne Slovensko volili aj preto, aby sme tento zápas viedli za nich. A svoj záväzok voči ním naplníme. Zlu nebudeme nikdy ustupovať,” uzavrela Plaváková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko