Na hlavný obsah

Líderka francúzskej krajnej pravice na súde odmietla zneužívanie prostriedkov Európskeho parlamentu

"Neporušili sme žiadne pravidlá," povedala v prvý deň súdu.

Líderka francúzskej krajnej pravice na súde odmietla zneužívanie prostriedkov Európskeho parlamentu
Na snímke líderka strany Národné zhromaždenie (RN) Marine Le Penová. Foto: TARS/AP

Predstaviteľka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová dnes na súde v Paríži odmietla, že by jej strana Národné združenie (RN) akokoľvek porušila pravidlá pre nakladanie s prostriedkami Európskeho parlamentu (EP), uviedli francúzske médiá. Súd má rozhodnúť, či Le Penová a ďalších 24 členov a spolupracovníkov RN zneužili prostriedky EP v prospech strany.

„Mám dôveru v súdny systém. Som tu, aby som predostrela naše argumenty. Som pokojná,“ povedala Le Penová novinárom. „Neporušili sme žiadne pravidlá,“ dodala v prvý deň súdu, ktorý bude trvať zhruba dva mesiace.

Le Penová uviedla, že sa bude zúčastňovať súdu tak často, ako jej to iné povinnosti umožnia. V utorok na súde nebude, chce počúvať prejav o budúcom smerovaní francúzskej vlády nového premiéra Michela Barniera.

Obžalovaným za zneužitie verejných prostriedkov hrozí až desať rokov väzenia a pokuta milión eur. Ďalšou hrozbou je aj trest zákazu uchádzať sa počas desiatich rokov o volené verejné funkcie. To by bolo zásadné najmä pre Le Penovú, ktorá chce v roku 2027 opäť kandidovať na prezidentku Francúzska.

V kauze takzvaných fiktívnych zamestnancov sú Le Penová a ďalší podozriví, že z európskych prostriedkov vyplácali mzdu zamestnancom, ktorí v skutočnosti pracovali pre Národný front (FN), ako sa jej strana vtedy volala.

Kauza sa týka rokov 2004 až 2016, keď bola Le Penová poslankyňou EP. Na zozname podozrivých sú osoby zvolené do EP za Národný front, ich parlamentní asistenti a externí spolupracovníci strany. Obvinených je 25 ľudí, na zozname nanovo kvôli zlému zdravotnému stavu nie je Jean-Marie Le Pen a bývalý europoslanec Jean-François Jalkh.

Európsky parlament, občianska strana sporu, odhadol svoju finančnú stratu na tri milióny eur, ale bude požadovať len dva milióny, keďže strana už jeden milión vrátila. RN ale odmieta, že by vrátenie prostriedkov bolo uznaním viny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet