Na hlavný obsah

Žilinčania sa musia pripraviť na zmenu. Jeden z vlakov musia vymeniť za autobus, využívali ho najmä študenti

Ide o tzv. rajeckú Anču.

Žilinčania sa musia pripraviť na zmenu. Jeden z vlakov musia vymeniť za autobus, využívali ho najmä študenti
Na snímke nástupište v Žiline. Foto: STVR

V Žiline sa mení organizácia všetkých nástupíšť na železničnej stanici. Štyri uzatvoria a nastupovať na vlaky sa bude na zrekonštruovaných dvoch. Jedno nástupište pribudne. Vlaky na Rajec nebudú premávať vôbec. Súvisí to s rozsiahlou rekonštrukciou železničného uzla Žilina.

Do apríla nebude premávať tzv. rajecká Anča. Spojom cestovali najmä študenti. Po novom musia vymeniť vlak za autobus.

„Tento vlak ide celkom načas. Neviem, či budem stíhať druhý prípoj, keď idem do školy, pretože síce autobusom to pôjde, no ale budú možno zápchy a kolóny,“ skonštatovala jedna z cestujúcich.

Dôvodom výluky spojov, či zmeny nástupíšť je rozsiahla rekonštrukcia železničného uzla. „Cestujúcim budú k dispozícií nové nástupištia tri a štyri pre vlaky všetkých smerov, okrem Rajca. Pre regionálne rýchliky z a do Bratislavy bude slúžiť dočasné nástupište U,“ informovala hovorkyňa železníc Vladimíra Bahýlová.

Zmene vo vlakovej doprave v Žiline súvisiacej s rekonštrukciou dopravného uzla sa v reportáži v Správach z regiónov venoval redaktor Martin Do:

Ďalšie zmeny

Sťaží sa aj prístup z vestibulu k vlakom. Železničiari odporúčajú cestujúcim, aby si pri presune k nástupištiam vytvorili dostatočnú časovú rezervu. Napriek tomu, že dostať sa do Rajca bude zložitejšie, odborníci hovoria, že takéto prestriedanie nástupíšť pri rekonštrukcií je najlepším a najefektívnejším spôsobom.

„Mohli to urobiť aj troška tvrdšie pre cestujúcich, mohlo byť úplne vylúčených viacero nástupíšť a bolo by to nahradené autobusovou dopravou. Je dôležité, aby diskomfort cestujúci nepociťovali dlhodobo, a tá stavba nemeškala. Nedá sa to ináč urobiť ako takýmto obmedzením,“ myslí si riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.

„Ide o 330-miliónový projekt, to nie je žiadna sranda. Platíme za pozitívnu budúcnosť, ktorú rekonštrukcia celému mestu a dovolím si tvrdiť, že nielen mestu, ale aj okoliu prinesie,“ dodal primátor Žiliny Peter Fabiáne.

S rekonštrukciou súvisia aj ďalšie obmedzenia. Na parkovisko pred staničnou budovou sa nedostanú osobné autá. Bezbariérový prístup pre cestujúcich so zdravotným postihnutím bude výhradne z Uhoľnej ulice. Rekonštrukciu nástupíšť by mali dokončiť v decembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny