Na hlavný obsah

Muž, ktorý nahlásil bombu v automobilke pri Žiline, je vo väzbe. Závod hlási rozsiahle škody

Po výhražnom e-maile museli úplne zastaviť výrobu.

Muž, ktorý nahlásil bombu v automobilke pri Žiline, je vo väzbe. Závod hlási rozsiahle škody
Polícia pred automobilovým závodom Kia. Foto: STVR

Automobilový závod pri Žiline hlási po bombovej hrozbe rozsiahle škody. Po výhražnom e-maile museli úplne zastaviť výrobu ešte minulý týždeň. Polícia vypátrala páchateľa a súd ho poslal do väzby. Na svoj trest zatiaľ čaká.

Tisíctristo evakuovaných zamestnancov, úplné zastavenie výroby, množstvo policajtov a pyrotechnikov. Takto to vyzeralo v kórejskom závode v Tepličke nad Váhom ešte minulý utorok.

„Kompletné zastavenie tohto závodu znamená, že máme veľké prestoje. Samozrejme, našich zamestnancov musíme platiť, sú to veľké prestoje aj škody na našej strane. Výroba nefunguje na logistickej stránke, kamióny musia stáť, blokujeme cesty a vo finále strácame aj konkurencieschopnosť,“ priblížil hovorca KIA Slovakia Tomáš Potoček.

Bombovej hrozbe v areály automobilového závodu KIA Slovakia sa v Správach z regiónov venoval redaktor Erik Vrábel:

Dvojhodinové prehľadávanie areálu

Výhražnú správu, že v závode je bomba, dostali e-mailom. Po asi dvojhodinovom prehľadávaní celého areálu pyrotechnici žiadnu bombu nenašli. Presnú výšku škôd automobilka zatiaľ vyhodnocuje.

„Táto fabrika má celý svoj reťazec postavený na tom, že sa výroba nesmie zastaviť a musí pokračovať v konkrétnom rytme. Hovoríme naozaj o škodách, ktoré môžu dosahovať v priebehu niekoľkých hodín stovky tisíc až milióny eur,“ uviedol bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Polícia páchateľa vypátrala

Polícia už v spolupráci s odborom počítačovej kriminality páchateľa vypátrala. „Vyšetrovateľ vzniesol 23-ročnému mužovi z okresu Martin obvinenie za zločin šírenia poplašnej správy. Na obvineného bol spracovaný podnet na jeho väzobné stíhanie, pričom sudca Okresného súdu v Žiline rozhodol o jeho väzobnom stíhaní,“ povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Žiline Daniela Kocková.

„Rýchly a profesionálny zásah, vďaka ktorému sme mohli zabezpečiť bezpečnosť zamestnancov a postupne obnoviť výrobu. Oceňujeme expresnú krátkosť času na stotožnenie odosielateľa správy,“ dodal hovorca KIA Slovakia Potoček.

Po skončení vyšetrovania sa obvinený mladík postaví pred súd. Hrozia mu dva až osem rokov vo väzení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny