Na hlavný obsah

Prvý sneh spustil vykurovaciu sezónu: V Ždiari sú zásobení drevom, v Tatrách hlásia drahší plyn

Viacerým domácnostiam výrazne stúpnu náklady.

Prvý sneh spustil vykurovaciu sezónu: V Ždiari sú zásobení drevom, v Tatrách hlásia drahší plyn
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Prvý sneh v najvyšších polohách Tatier a výrazné ochladenie spustili v podtatranských obciach vykurovaciu sezónu. V Ždiari majú pri domoch „metráky dreva“, vo Vysokých Tatrách zase hlásia oveľa vyššiu cenu za plyn a teda aj kúrenie.

O siedmej ráno ukazoval teplomer na Lomnickom štíte osem stupňov pod nulou. Sneh sa síce udržal len v najvyšších polohách Tatier, ale poriadne chladno až mrazivo bolo aj v podtatranských obciach.

Téme vykurovania sa v relácii Správy z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

„Dnes ráno boli tri stupne, takže treba prikúriť. Triedy sú chladné, aby deťom nebola zima,“ vysvetľuje školník Základnej školy (ZŠ) s Materskou školou (MŠ) v Ždiari Jozef Miškovič.

„Kúrili sme nielen doma, ale aj v škole. Školník sa musí postarať, aby deťom bolo teplo,“ dopĺňa riaditeľka ZŠ s MŠ v Ždiari Jana Andrášová.

V niektorých garážach v obci Ždiar momentálne žiadne auto nenájdete. Je pri nich dokonca zákaz parkovania. Miestni sa totiž pripravili na zimu. V Ždiari sa kúri aj desať mesiacov v roku.

Pán Cyprián má drevo naskladané pri dome až po prvé poschodie. Na zimu si nachystal 20 metrov kubických a väčšinu roboty urobil v júli. „Tak viete, zima tu príde znenazdajky. Leto končí, odrazu sa schladí, človek sa musí zabezpečiť,“ objasňuje obyvateľ Ždiaru Cyprián Gura.

„Na domácnosť treba mať nachystaných asi 40 až 60 metrákov dreva. Treba si však aj prikurovať plynom,“ vysvetľuje starosta obce Ždiar Pavol Bekeš. Mnohé rodiny v Ždiari vlastnia kus lesa. Aj preto je drevo obľúbený artikel, aj keď v dedine majú aj plyn.

Rastúce ceny plynu

„Zatiaľ sa dá plynom dobre kúriť, cenovo to vyjde. Ale od nového roka, keď sa bude dotácia štátu končiť, to bude horšie,“ sťažuje sa pán Gura.

„U nás sa ešte oplatí kúriť drevom, pretože máme vlastné pozemky a lesy. Nahotovíme si a je to lacnejšie. Keď však stúpnu ceny plynu, stúpnu aj ceny dreva a uvidíme, čím sa bude vykurovať,“ dopĺňa starosta Bekeš.

Aj Tatranci už spustili vykurovaciu sezónu a čaká ich náročná zima. Kým v Ždiari majú zatiaľ len obavy, vyššie ceny za kúrenie sú už realitou vo Vysokých Tatrách.

„My sme mali cenu 22,50 eura za megawatthodinu, od 1. septembra nám stúpla cena na 38 eur za megawatthodinu. Čiže dosť výrazne nám stúpla cena, celé náklady stúpnu,“ hovorí konateľka spoločnosti Tatry – teplo s.r.o. Mária Hadnagyová.

Ceny stúpnu o viac ako tretinu, čo Tatranci pocítia vo svojich peňaženkách. Aj s ohľadom na fakt, že vykurovacia sezóna v Tatrách je oveľa dlhšia ako v iných lokalitách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny