Na hlavný obsah

USA posilňujú vojenskú prítomnosť na Blízkom východe, na podporu Izraela vyšlú tisíce ďalších vojakov

Oznámilo to americké ministerstvo obrany.

USA posilňujú vojenskú prítomnosť na Blízkom východe, na podporu Izraela vyšlú tisíce ďalších vojakov
Foto: TASR/AP

Spojené štáty vysielajú na Blízky východ ďalších niekoľkotisíc vojakov za účelom posilnenia bezpečnosti a obrany Izraela, ak to bude potrebné. Oznámilo to v pondelok (30. 9.) podľa agentúry AP americké ministerstvo obrany. Podľa neho budú posilnené najmä vzdušné sily.

Oznámenie Pentagónu prichádza na pozadí intenzívnych izraelských vzdušných úderov v Libanone. Bol pri nich koncom minulého týždňa zabitý šéf Iránom podporovaného militantného libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh.

To ešte viac zintenzívnilo veľmi napätú situáciu v regióne. V celej oblasti Blízkeho východu majú USA rozmiestnených odhadom 40-tisíc vojakov.

Hovorkyňa Pentagónu Sabrina Singhová novinárom povedala, že zvýšenie prítomnosti amerických síl na Blízkom východe zahŕňa vyslanie niekoľkých stíhacích lietadiel.

Pôvodne malo ísť o bežné striedanie, avšak nanovo budú letky na mieste posilnené. Singhová zároveň podotkla, že stíhacie lietadlá nebudú asistovať v evakuáciách a že na mieste budú, aby chránili americké sily.

V nedeľu (29. 9.) minister obrany Lloyd Austin tiež oznámil, že dočasne predlžuje pôsobenie údernej skupiny lietadlovej lode USS Abraham Lincoln a jej pridružených leteniek v regióne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet