Na hlavný obsah

Koalícia sa dohodla na úpravách v konsolidačnom balíku, opozícia kritizuje chaos v rokovaniach

Podmienky pri schvaľovaní opatrení si dal aj koaličný Hlas-SD.

Koalícia sa dohodla na úpravách v konsolidačnom balíku, opozícia kritizuje chaos v rokovaniach
Na snímke poslanci v NR SR. Foto: STVR

Koalícia sa dohodla na úpravách v konsolidačnom balíku. Povedal to minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) pred začiatkom finančného výboru parlamentu.

Oproti pôvodnému návrhu by DPH na knihy či ubytovacie zariadenia mohli klesnúť na päť percent. Zmeny musí ešte odobriť parlament. Opozícia naznačila, že koalícia nemá jasno v tom, čo chce dosiahnuť.

Téme konfliktu v koalícii sa v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

Okrem opozície mala námietky ku konsolidačnému balíčku aj koaličná SNS. Pred začiatkom rokovania kľúčového finančného výboru pred definitívnym schvaľovaním balíka to vyzeralo tak, že koaliční partneri vrátane ministra financií národniarom ustúpili.

„SNS presadila tri zmeny. Medzi nimi bolo aj presunutie 23 percent DPH pre gastro na päť percent. Takisto klesne DPH pre hotely a ubytovacie zariadenia. DPH tiež klesne aj na knihy. Pri tomto rozhodnutí bol aj konsenzus s ministrom financií. Pochopil, že výnos je nepodstatný oproti škodám,“ hovorí poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Michelko (SNS).

„Ideme znižovať daň na ubytovanie na päť percent. Bavíme sa tiež o fitness centrách aj o športových podujatiach,“ dodáva Kamenický.

Koalícia reaguje

„Podľa mňa je neslušné a nevkusné, aby vládna koalícia hovorila každý deň niečo iné. Najprv si to schválili na vláde, druhý deň to neplatilo, lietali tie hodnoty DPH,“ oponuje poslanec NR SR Michal Šimečka (PS).

,,Oni dosiahli, čo chceli. Teraz chceli ešte krajinu a ľudí zaťažiť zdražovaním. Predtým sa ešte nejako pozastavia, aby sa znova na niečom dohodli a potom budú pokračovať ďalej. No načo máme takúto koalíciu, načo tam vládnu?“ pýta sa poslanec NR SR Branislav Gröhling (SaS).

Podmienky pri podpore konsolidačného balíka si dala aj strana Hlas-SD. Podľa ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) zaň nezahlasujú, ak v programe schôdze parlament nebude aj nový zákon o minimálnej mzde a ak štát nedofinancuje samosprávy.

,,Ak bude do konca roka schválený, tak minimálna mzda v roku 2026 bude na úrovni 920 eur, a v roku 2027 bude atakovať hranicu tisíc eur. Bez týchto dvoch podmienok strana Hlas nepodporí lex konsolidácia,“ povedal minister Tomáš v Sobotných dialógoch.

Problémom bola aj minimálna mzda

SNS najprv hovorila, že novú minimálnu mzdu nepodporí, ak sa nebude po novom počítať aj výška minimálnych dôchodkov. Národniari nakoniec ustúpili.

„V médiách zaznela podmienka, že chceme, aby bola zaradená minimálna mzda na túto schôdzu. Za SNS musím povedať, že ak by to mal byť problém, súhlasil by som s podmienkou, aby sme mali možnosť sa odborne k minimálnej mzde vyjadriť,“ hovorí podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS).

Opozícia hovorí, že rokovania o konsolidačnom balíčku ukázali, že koalícia nie je jednotná. „Padá im to na hlavu, nevie si Robert Fico zjednať stabilitu a normálne vládnutie vo svojej koalícii,“ pokračuje Šimečka.

„V každej rodine sú hádky, ale každý má rád každého, nie je dôvod týmto veciam sa venovať,“ vyjadril sa v minulosti predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

„Koalícia sa nerozbije, verím, že štátny rozpočet sa schváli. Verím, že sa mnohé iné otázky, ktoré ostali na premiéra, ako napríklad dofinancovanie samospráv, doriešia na koaličnej rade, ktorá bude v stredu,“ vysvetľuje Danko.

,,Je úplne prirodzené, že pri takej dôležitej zmene verejných financií dochádza ku konfliktom medzi hlavnými aktérmi. V konečnom dôsledku predpokladám, že sa vládnej koalícii podarí tento konsolidačný balík schváliť, aj napriek rozličným rozporom, ktorých svedkami momentálne sme,“ uzatvára politológ Radoslav Štefančík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko