Na hlavný obsah

Piráti opúšťajú vládu Petra Fialu

"Budeme tvrdou, ale konštruktívnou a férovou opozíciou."

Piráti opúšťajú vládu Petra Fialu
Na snímke zľava Ivan Bartoš (Piráti) a český premiér Petr Fiala. Foto: TASRAP

Česká koaličná strana Piráti odchádza z vlády premiéra Petra Fialu. Odchod z vlády v pondelok (30. 9.) večer schválilo Celoštátne fórum Pirátov. Za odchod bolo 709 z 894 hlasujúcich členov.

Strana sa pre krok rozhodla po tom, ako český premiér Petr Fiala (ODS) odvolal Ivana Bartoša, ktorý je líder Pirátov, z funkcie vicepremiéra pre digitalizáciu a ministra pre miestny rozvoj, informuje ČT24.

„Premiér porušil všetko, čo v koaličnej zmluve platilo pre podobné situácie. V takejto situácii nie je možné zostať vo vláde, čo teraz potvrdila aj členská základňa Pirátov. V reakcii na to zajtra náš poslanecký klub prijme oficiálne uznesenie smerujúce k demisii zostávajúcich ministrov za Pirátov,“ napísal Bartoš v tlačovej správe.

Piráti sa podľa Bartoša chcú ďalej sústrediť na boj za záujmy občanov, robiť to však budú v opozícii.

„Myslím, že po necelom týždni dohadov už občania hlavne chcú počuť, ako budeme riešiť ich problémy. A na to sa musíme sústrediť – na prácu, ktorá nás čaká. Na pirátskych prioritách, ktoré sa dostali aj do programového vyhlásenia celej vlády, sa samozrejme v opozícii nič nemení,“ pokračoval.

„Piráti budú naďalej bojovať za záujmy občanov a presadzovať kroky, ktoré pomôžu našu krajinu posunúť dopredu, aby sa nám tu spolu zase o niečo lepšie žilo. Budeme tvrdou, ale konštruktívnou a férovou opozíciou,“ dodal Bartoš.

Koalícii ostáva väčšina

Vládna koalícia bude mať napriek odchodu Pirátov z vlády väčšinu v Poslaneckej snemovni. Premiér počas víkendu oznámil, že o podobe rekonštruovanej vlády by chcel mať jasno do dvoch týždňov.

Zatiaľ nie je známe, kto nahradí v ministerských kreslách ministra zahraničných vecí Lipavského a ministra pre legislatívu Šalamouna. O rezort diplomacie prejavila záujem koaličná TOP 09.

Predseda hnutia STAN Vít Rakušan zas povedal, že jeho hnutie je pripravené prijať ministerstvo pre miestny rozvoj, ak mu bude ponúknuté. Fiala v pondelok uviedol, že dočasne poveril podpredsedu vlády Mariana Jurečku výkonom funkcie ministra pre regionálny rozvoj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet