Na hlavný obsah

Policajné fiasko ako z komédie: Komando SWAT chcelo rozbiť drogový gang, omylom zasiahlo v zdravotníckom zariadení

Prípad sa dostal na súd, zariadenie žiada odškodné.

Policajné fiasko ako z komédie: Komando SWAT chcelo rozbiť drogový gang, omylom zasiahlo v zdravotníckom zariadení
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Pomáhať a chrániť, to je slogan polície nielen na Slovensku, ale aj v Spojených štátoch. Nie vždy sa však bezpečnostným zložkám darí v teréne, ako by si predstavovali. A niekedy akcia môže skončiť ako v komédii Policajná akadémia.

V Los Angeles sa na súd dostal prípad, keď zásahové komando, známe ako SWAT, urobilo raziu s cieľom rozbiť gang priekupníkov drog. Omylom však skončilo v zdravotníckom zariadení.

V relácii Dobré ráno, Slovensko v Rádiu Slovensko sa razii komanda SWAT v zdravotníkom zariadení venoval redaktor Michal Dzúrik:

Veliteľ zásahu vraj dospel k záveru, že ide o správny cieľ, keď podľa inštruktážnej príručky vytipoval objekt so značne vyššou spotrebou elektriny. To by mohlo naznačovať, že tam vyrábajú narkotiká. Za vyšší odber však boli zodpovedné špecializované zdravotnícke prístroje.

Počas razie navyše jeden z kukláčov pristúpil s útočnou puškou v ruke k magnetickej rezonancii a tamojšie silné magnety zbraň pritiahli k sebe.

Policajti potom aj napriek usmerneniam pracovníkov kliniky diagnostické zariadenie núdzovo vypli. V dôsledku sa zo zariadenia na magnetickú rezonanciu vyparilo dvetisíc litrov hélia. Stroj tak zostal vážne poškodený a nepoužiteľný.

Klinika sa napokon obrátila na súd. Tamojšie médiá síce nešpecifikovali koľko peňazí od policajného zboru v Los Angeles žiada. Hovoria však o neprofesionalite už len pri samotnom vytipovaní miesta razie.

Vysoká spotreba elektriny síce podľa obžaloby môže byť na papieri v súlade s príkladmi z učebnice policajnej akadémie. No nie v prípade, keď sa človek pozrie na skutočnosť, že zariadenie plné drahých prístrojov sídli vedľa kvetinárstva, hračkárstva a obchodu s cukrovinkami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet