Na hlavný obsah

Rakovina prsníka sa čoraz viac vyskytuje aj u mladých žien, odborníčka poukazuje na dôležitosť samovyšetrení

Október je mesiacom prevencie proti rakovine prsníka.

Rakovina prsníka sa čoraz viac vyskytuje aj u mladých žien, odborníčka poukazuje na dôležitosť samovyšetrení
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Ročne na Slovensku pribudne zhruba 3,5-tisíca žien, ktorým onkológovia diagnostikujú rakovinu prsníka. Riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová upozornila, že sa na Slovensku dlhodobo zanedbávala osveta, čo sa týka prevencie a samovyšetrení. Uviedla to v relácii Ranné správy.

„Dlhé roky práve neziskové organizácie boli tie, ktoré v tomto boli aktívne a ľuďom sa prihovárali. Vysvetľovali im, čo je samovyšetrenie a prečo je prevencia dôležitá. V ostatných troch-štyroch rokoch sa tešíme, že spolupráca aj zo strany ministerstva a národného onkologického inštitútu začala,“ povedala Kováčová.

Dôležitosť samovyšetrení

Riaditeľka Ligy proti rakovine poukázala na kampaň Onkokontrola, ktorá hovorí o skríningových projektoch na Slovensku. O dôležitosti samovyšetrení hovorí Liga proti rakovine na rôznych prednáškach, na ktorých demonštrujú aj to, ako ich vykonávať. Ale aj o tom, kedy chodiť na prehliadky.

„Žena by si mala robiť samovyšetrenie od 18. roku života každý mesiac po ukončení menštruácie. Dámy v prechode 1. deň v mesiaci. Toto sú veci, ktoré by sme si mali zautomatizovať, práve pre to, ak by mal nastať problém, aby sa zachytil včas,“ uviedla priblížila.

Ženy by mali spozornieť pri akejkoľvek zmene v prsníkoch. Varovaním by mohli byť napr. výtok z bradavky, zmena tvaru pokožky či zmena veľkosti prsníkov alebo vtiahnutie bradavky. Pri takýchto nálezoch Kováčová odporúča objednať sa na vyšetrenie. Upozornila, že zmeny automaticky nemusia znamenať výskyt rakoviny.

Čo spôsobuje rakovinu, sa nedá presne určiť. Predísť sa jej dá lepším životným štýlom. „Hovorí sa, samozrejme, o rôznych veciach. Rakovina je multifaktoriálne ochorenie, ktoré môže byť spôsobené aj dedičnou záťažou, zároveň životným štýlom, dnešná náročná stresová doba, Jednoducho je veľa faktorov, ktoré môžu vplývať,“ uviedla Kováčová.

Vek na výskyt onkologického ochorenia nevplýva. Kováčová priblížila, že sa stretávajú s pacientkami aj v mladom veku. „Kedysi sme v Lige proti rakovine zaznamenávali staršie ročníky, ale vplýva určite aj to, že dnes máme presnejšiu, včasnejšiu diagnostiku. Môže sa zdať, že sa rakovina týka veľmi mladých ročníkov,“ podotkla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko