Na hlavný obsah

Finančné návyky detí sa formujú už od skorého veku: Kedy a ako začať s finančnou výchovou?

Dôležitým návykom, ktorý by mali rodičia deti naučiť, je sporenie.

Finančné návyky detí sa formujú už od skorého veku: Kedy a ako začať s finančnou výchovou?
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Štúdia Cambridgeskej univerzity ukázala, že finančné návyky detí sa z pravidla nastavujú do siedmich rokov.

“S finančnou gramotnosťou by bolo dobre pracovať s deťmi, keď sa prvýkrát opýtajú v obchode, že maminka alebo ocino kúpiš mi. V tomto veku deti začínajú chápať, že tovary v obchodoch niečo stoja,“ uviedla spoluzakladateľka projektu Bystré deti Lucia Risková.

“Pokojne im môžeme už v tomto veku vysvetľovať, že z kadiaľ majú rodičia peniaze, aby si tieto tovary v obchode mohli kúpiť. Takisto, čo všetko musia platiť, aké sú ich dobrovoľné výdavky alebo povinné výdavky. Pokojne sa prejdite s deťmi po byte a zapnite svetlo a ukážte, že toto je elektrika, za ktorú musíme platiť, inak by sme nemohli pozerať televízor napríklad. Takto jednoducho viete prebrať základné koncepty finančnej gramotnosti s deťmi. Postupne ako starnú, tak témy preberať hlbšie a širšie,“ pokračovala Risková.

Rodič môže okrem praktických príkladov vychádzajúcich z okolia detí použiť aj iné spôsoby zoznamovania sa s peniazmi.

Učenie zábavnou formou

Trh ponúka veľké množstvo hračiek a kníh, vďaka ktorým bude učenie sa o finančnom svete zábavnou a dobrodružnou cestou. Odborníci vytipovali štyri základné témy, ktoré by rodičia mali s deťmi preberať. Patrí medzi ne rozpočet, nenakupovanie, sporenie a vreckové. Základným pilierom finančnej gramotnosti je rozpočet.

“Toto môžeme deti učiť už v škôlkarskom veku. Musí tomu predchádzať to, že sa porozprávame o tom, že skadiaľ sú príjmy, čo robia rodičia v práci a takisto, čo všetko platia zo svojho príjmu. Potom môžeme prejsť k rozpočtu a učíme detí, že čo robiť, keď rozpočet nesedí, keď sú príjmy nižšie ako výdavky. Tam sú dve cesty, buď zdvihneme príjmy, alebo znížime výdavky,“ povedala Risková.

Ďalšou dôležitou témou v dnešnej spoločnosti, ktorá je založená skôr materiálne, je nenakupovanie. Deti by sa mali naučiť, že to, čo chcú, nemusia hneď aj mať.

“Môžeme mať alternatívy ako hračky, ktoré už majú. Môžeme tam nájsť nejaký iný spôsob využitia, aby ich zase začali baviť, aby nemuseli hneď kupovať nové hračky. Takisto sa hračky dajú vyrobiť, požičať. Čiže hľadať rôzne možnosti, ako nenakupovať,“ navrhla Risková.

Veľmi dôležitým návykom, ktorý by mali rodičia deti, naučiť je sporenie.

“Deti začnú sporiť od veľmi malého veku. Malé deti už majú svoje vlastné pokladničky, čiže veľmi odporúčam začať fyzickými peniazmi, následne prechádzať do nefyzických. Už predškoláci vedia pochopiť systém dvoch pokladničiek. Pričom jedna pokladnička, taká tá menšia, je na splnenie snov, ako kúpim si bábiku, auto, lebo nejaký malý sen. Druhá pokladnička, tá väčšia, je na splnenie väčšieho sna,“ povedala Risková.

Začnite odkladať čím skôr

Ak rozmýšľate nad tým, že začnete dieťaťu odkladať, spravte to naozaj čím skôr. Máme pre vás pripravený príklad, ako vášmu dieťaťu pravidelná investícia dokáže pomôcť pri jeho štarte do života. Ak mu budete pravidelne mesačne odkladať 50 eur, po 20 rokoch vďaka zloženému úročeniu, môže pri priemernom sedem percentnom zúročení mať na účte viac ako 25 500 eur. Ak mu budete šetriť len desať rokov, aj keby to bolo s dvojnásobnou sumou 100 eur mesačne, bude mať ušetrených 17-tisíc eur.

Základné pravidlo teda znie, nejde ani tak o výšku vkladu, ale o to, aby ste s investovaním začali hneď od narodenia a zbytočne to neodkladali. Výborný pomocník, ktorý naučí deti prakticky hospodáriť so svojimi peniazmi, je vreckové, pričom ich finančné rozhodnutia môžu byť dobré aj zlé.

“Vreckové by som dávala dieťaťu pokojne od šiestich rokov, aby sa postupne učil hospodáriť. Je veľmi žiadúce, aby ho na tejto ceste sprevádzali rodičia. Aby oni ukazovali, čo dobré robiť s vreckovým, ako sa správne s ním správať a že je žiadúce, aby aj rodičia mali finančnú gramotnosť zvládnutú,“ uzavrela Risková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika