Na hlavný obsah

Získavanie lepšej kvalifikácie by mal zjednodušiť nový zákon. Na kurzy má prispievať štát aj zamestnávateľ

Príspevky však povinné nebudú.

Získavanie lepšej kvalifikácie by mal zjednodušiť nový zákon. Na kurzy má prispievať štát aj zamestnávateľ
Ilustračná snímka.

Ľudom na trhu práce často jedno vzdelanie nestačí. Zamestnanci by sa mali pravidelne preškoľovať a zvyšovať tak svoju kvalifikáciu minimálne v oblasti, kde pôsobia. Často však na to nemajú motiváciu či peniaze.

Nový zákon upravuje podmienky a pravidlá rekvalifikácií a zavádza aj takzvané individuálne účty, na ktoré zamestnancom majú prispievať zamestnávatelia i štát. Podľa ministra školstva je tento krok nevyhnutný pre konkurencieschopnosť v kvalite pracovnej sily.

Zákon uľahčuje prístup nedostatočne kvalifikovaným ľuďom na trhu práce k vzdelaniu aj bez toho, aby museli opäť študovať na strednej či vysokej škole.

„Mnohí zamestnávatelia zistia, že nastupuje umelá inteligencia. Ale mám tu zopár inžinierov, ktorí vyštudovali automatizáciu. Tak nebudem ich posielať znova študovať, ale tie vysoké školy budú poskytovať kreditové kurzy, ktoré sledujeme a určujeme, čo je mikrocertifikát, čo je iný typ kvalitatívneho ukazovateľa, ktoré si udržiava zamestnanec na svojom individuálnom účte,“ priblížil minister práce Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Zmenám v rekvalifikácii, ktoré má zaviesť nový zákon, sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Denisa Žilová:

Viac motivácie k rekvalifikácii

Kurzy už dnes stoja od pár stovák až po tisícky eur. Robia ich rôzne inštitúcie. Po novom rezort školstva certifikuje vybrané inštitúcie a na preškolenie by zamestnancovi mal prispieť zamestnávateľ i štát. Podľa viceprezidenta Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Mária Lelovského by sa takto mohla zvýšiť motivácia ľudí k rekvalifikáciám.

„Schopnosť pracovníka vykonávať dané povolanie sa musí otestovať. Na to budú slúžiť aj systémy overovania kvalifikácií. A ak sa ukáže, že zamestnanec nemá dostatočne zručnosti, nevie vykonávať toto povolanie správne, tak mu bude odporučené, aby si ich doplnil cez rôzne kurzy a školenia,“ vysvetlil Lelovský.

Novú legislatívu oceňuje aj analytik z centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš. „Ľudia, ktorí majú zručnosti, ktoré možno nenadobudli v škole, ale popri práci v rámci nejakých záľub, tento zákon im dáva možnosť, aby sa práve tieto ich zručnosti nejakým spôsobom overili, či už cez nejakú skúšku alebo cez nejaké portfólio,“ povedal.

Na začiatku štát prispeje päťtisíc ľuďom 200 eur z eurofondov. Prispievanie na rekvalifikáciu povinné nebude, a to ani pre zamestnávateľa.

„On aj tak musí do toho investovať, lebo ostane bez ľudí. A bez ľudí sa práca vykonávať nedá. A štát sám si musí povedať, či mu záleží na tom, aby jeho ľudia boli kvalifikovaní. Sú pripravené veľké zdroje. Dá sa hovoriť o stovkách miliónov eur, ktoré sú nachystané v programe Slovensko, ktoré môžu byť určené na tieto príspevky,“ skonštatoval Lelovský.

Dodal, že každý druhý pracovník by si mal doplniť nové zručnosti, ktoré trh práce požaduje, raz za päť rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál