Na hlavný obsah

Inflácia v eurozóne klesla pod hranicu dvoch percent. Ceny potravín, alkoholu či tabaku však rástli

Septembrová miera inflácie v euroregióne je najnižšia od apríla 2021.

Inflácia v eurozóne klesla pod hranicu dvoch percent. Ceny potravín, alkoholu či tabaku však rástli
Ilustračná snímka. Foto: TASR/dpa

Medziročná miera inflácie v eurozóne v septembri 2024 klesla na 1,8 percenta z 2,2 percent v auguste. Dostala sa tak pod cieľovú hranicu Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou je inflácia na úrovni dve percentá. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov, ktoré v utorok (1. 10.) zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Septembrová miera inflácie v euroregióne je najnižšia od apríla 2021 a tiež nižšia než 1,9 percent, ktoré očakávali analytici. Prispel k tomu strmší pokles cien energií (o – šesť percent oproti – tri percentá v auguste) a mierne spomalenie tempa rastu cien služieb (na štyri percentá zo 4,1 percenta).

Na druhej strane, ceny potravín, alkoholu a tabaku vzrástli o niečo viac (o 2,4 percenta oproti 2,3 percenta). Medziročná jadrová inflácia v eurozóne, bez nestálych cien potravín a energií, sa v septembri znížila tiež, na 2,7 percenta z 2,8 percenta.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v eurozóne v septembri stúpli len o 0,1 percenta po náraste o 0,3 percenta v auguste.

Spomedzi najväčších ekonomík bloku sa inflácia v septembri spomalila v Nemecku (na 1,8 percenta z dvoch percent), Francúzsku (na 1,5 percenta z 2,2 percenta), Taliansku (na 0,8 percenta z 1,2 percenta) aj v Španielsku (na 1,7 percenta z 2,4 percenta).

Najvyšší medziročný rast inflácie vykázali v septembri Belgicko (4,5 percenta) a Holandsko (3,3 percenta), zatiaľ čo najnižšiu infláciu mali v Írsku (0,2 percenta) a v Litve (0,4 percenta).

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v septembri najviac zvýšili v Grécku (1,7 percenta) a v Portugalsku (1,6 percenta) a najstrmšie klesli v Holandsku (-0,9 percenta) a Írsku (-0,8 percenta).

Úrokové sadzby zmiernili rast cien

Miera inflácie v eurozóne sa niekoľko rokov držala nad cieľom centrálnej banky, pričom rastúce náklady na energie a prekážky vo výrobe po opätovnom otvorení tovární po pandémii, ako aj výdatná fiškálna podpora, to všetko zdvihlo infláciu do konca roka 2022 nad 10 percent.

Ale rekordná séria zvyšovania úrokových sadzieb ECB skrotila rast cien a predstavitelia banky teraz diskutujú o tom, ako rýchlo by mali zredukovať náklady na pôžičky.

ECB už znížila svoje úrokové sadzby v júni a septembri. Prezidentka banky Christine Lagardová vyslala v pondelok (30. 9.) doteraz najjasnejší signál, že ďalšie zníženie môže prísť neskôr v tomto mesiaci vzhľadom na optimistické cenové trendy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika