Na hlavný obsah

Jeseň je ideálny čas na to, aby sme si spravili poriadok v našich financiách: Ako zapojiť celú rodinu do finančného plánovania?

Dnešná mladá generácia rozmýšľa o peniazoch inak.

Jeseň je ideálny čas na to, aby sme si spravili poriadok v našich financiách: Ako zapojiť celú rodinu do finančného plánovania?
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: STVR

Jeseň je ideálny čas na to, aby sme si spravili poriadok v našich financiách. Ako do toho vtiahnuť všetkých členov rodiny? O tom sme sa v relácii Peniaze rozprávali s bankovou hovorkyňou Simonou Miklošovičovou.

Existuje viacero pohľadov na to, kam odkladať pre deti a ako ich do toho zapojiť. “Odborníci napríklad odporúčajú, aby mali deti už odmala možnosť a príležitosť zapojiť sa do rodinného plánovania. Môže to byť napríklad, že budú prispievať na rodinný výlet alebo na rôzne atrakcie na dovolenke. Rodiny si napríklad môžu založiť spoločné sporenie so spoločným cieľom. Takto môžu aj deti prispievať k spoločným cieľom,“ uviedla Miklošovičová.

Dnešná mladá generácia rozmýšľa o peniazoch inak. “Čo sa týka napríklad využívania bankových služieb, veľmi často siahajú po mobilnej aplikácii než po klasických internetbankingoch v stolových počítačoch. Očakávajú, že všetky riešenia majú na jeden klik veľmi bezpečne, pohodlne a veľmi rýchlo vybavia to, čo potrebujú. Nenavštevujú tiež pobočkové pracoviská, ale využívajú práve mobilné telefóny,“ povedala Miklošovičová.

“Mnohé banky vytvárajú aj aplikácie, ktoré sú prispôsobené na takýchto mladších klientov. Sú to aplikácie, ktoré sú zjednodušené, obsahujú len základné funkcionality na používanie, na tie služby, ktoré práve potrebujú, či už sú to prevody, alebo zostatky. Takisto mnohé banky vytvárajú aj detské aplikácie, kde sa naučia deti narábať s financiami a vstupujú do sveta financií,“ dodala.

Financie pod jednou strechou

Dnes existujú technologické riešenia, ktoré umožňujú mať správu svojich financií pod jednou strechou. “Mnohé bankové domy vyvíjajú aplikácie, ktoré sú určené nielen pre dospelého, ale aj pre detského klienta. Prispôsobujú svoje aplikácie, či už je to pre tínedžera a zjednodušujú nejaké funkcionality,“ ozrejmila Miklošovičová.

“Detský klient má možnosť robiť základné operácie a zoznamovať sa tak s finančným svetom, napríklad môže robiť prevody, môže si pozerať stav svojho účtu alebo kategorizovať svoje výdavky. Veľmi dôležité je, ak má banka vyvinutú aj rodičovskú zónu alebo rodičovskú kontrolu, vďaka čomu môžu rodičia kontrolovať, ako sa ich dieťa správa, či nemíňa peniaze napríklad na hlúposti, alebo si odkladá peniaze na vlastné ciele,“ informovala.

Výšky míňania peňazí sú nastaviteľné. Rodičia vedia nastavovať limity, čím dostávajú situáciu svojho dieťaťa pod kontrolu. Upozorní ich na to notifikácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika