Na hlavný obsah

Polarizácia spoločnosti R. Ficovi vyhovuje, koaličné konflikty môžu ešte pribudnúť, myslí si politologička

Pozreli sme sa na rok od vyhlásenia výsledku volieb.

Polarizácia spoločnosti R. Ficovi vyhovuje, koaličné konflikty môžu ešte pribudnúť, myslí si politologička
Archívna snímka - Premiér SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: SITA/AP/Dénes Erdős

Výsledok predčasných parlamentných volieb sme sa dozvedeli presne pred rokom – 1. októbra 2023. Už exit polly aj prieskumy verejnej mienky naznačovali tesný boj PS a Smeru-SD, ktorý napokon vo voľbách zvíťazil.

Robertovi Ficovi (Smer-SD) mohla k víťazstvu dopomôcť nálada v spoločnosti, ale predovšetkým aj zmena stratégie, myslí si to politologička Aneta Világi.

„Keď sa pozrieme na stranu Smer-SD v roku 2023 a v roku 2017, sú to úplne iné strany. Cielia na úplne iného voliča a toto je vlastne stratégia, ktorú Robert Fico uplatnil. Aj vďaka tomu začal naberať iných voličov, musíme si spomenúť na to, že veľká časť jeho voličov odišla k strane Hlas-SD, takže mal prirodzeného súpera,“ povedala Világi v relácii Aktuálne :24.

Fico vo svoj prospech ako opozičný politik využil aj množstvo kríz, ktorým vlády v predošlom volebnom období čelili, upozornila politologička. „Stal sa lídrom toho jedného tábora v rámci spoločnosti,“ podotkla.

Polarizácia Slovenska

O parlamentných voľbách 2023 sa hovorilo ako o dôležitej križovatke, na ktorej sa ukáže, ktorou cestou pôjde. Či viac na západ alebo na východ. Podľa Anety Világi sa nič výrazne z formálneho hľadisko nezmenilo a Slovensko je stále členom EÚ a NATO.

„Pokiaľ sa ale pozrieme na rétorickú rovinu alebo názory, postoje, tam vidíme, že tá ukotvenosť akoby chýbala. Resp. spoločnosť ako celok a politická scéna ako celok prezentuje rôzne postoje, rôzne názory. Máme v spoločnosti približne rovnakú časť, ktorá sa pozerá viacej smerom na východ, rovnakú časť smerom na západ a potom veľkú časť, ktorá je neukotvená, niekde v strede, neutrálna,“ vysvetlila Világi.

Pozrite si celý rozhovor s politologičkou Anetou Világi, s ktorou sme sa v relácii Aktuálne :24 pozreli na rok od vyhlásenia výsledkov predčasných parlamentných volieb:

Politologička dodala, že ešte stále môžeme z hľadiska ukotvenosti a zahraničnej politiky o Slovensku hovoriť ako o prozápadne orientovanej krajine. Názorovo sa to však začína meniť. Világi skonštatovala, že ideologickú aj náladovú polarizáciu spoločnosti sa Fico nepokúšal a ani sa zrejme nebude pokúšať potláčať. Vidí za tým stratégiu.

„Mali sme to možnosť vidieť aj v rámci posledného roka niekoľkokrát, kde stále pracuje s naratívom, kde delí spoločnosť na tých, ktorí sú provládni a tých, ktorí sú proti vláde,“ skonštatovala politologička.

Pripomenula, že po atentáte na Fica prišlo viacero výziev na zmierenie a preklenutie polarizácie, avšak zostali nevypočuté. Vyzývali k tomu aj exprezidentka Zuzana Čaputová a súčasný prezident Peter Pellegrini, ich odmietnutie inicioval práve Smer-SD.

Koaličná kríza

Rok po voľbách sa vládna koalícia ocitla v nestabilite. Strana Hlas-SD vyzvala premiéra, aby situáciu riešil, najmä konflikt so stranou SNS.

Aneta Világi neočakáva, že by išlo o posledný koaličný konflikt. Upozornila, že v koalícii ide o bežný jav a súčasť koaličného vládnutia. Problém by však nastal, ak by sa napríklad znefunkčnil parlament v kontexte prijímania vládnych návrhov. To by znamenalo pád vlády a ďalšie predčasné voľby.

„Ani jedna z koaličných strán nemá záujem ísť do predčasných volieb a to je jeden z veľkých hnacích motorov, aby koalícia hľadala koexistenciu, riešenia také, ktoré by jej umožnili vládnuť aj naďalej,“ dodala politologička.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko