Na hlavný obsah

R. Huliak žiada o zmenu názvu klubu SNS. Chce do neho doplniť aj svoju Národnú koalíciu

Hovorí, že poslanci pôsobiaci v Národnej koalícii sú sami zodpovední za svoje činy.

R. Huliak žiada o zmenu názvu klubu SNS. Chce do neho doplniť aj svoju Národnú koalíciu
Zľava predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak a podpredseda Národnej rady SR a predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Jakub Kotian

Poslanec Národnej rady (NR) SR a líder mimoparlamentnej strany Národná koalícia/Nezávislí kandidáti Rudolf Huliak (SNS) žiada o zmenu v názve poslaneckého klubu Slovenská národná strana. Chce ho v znení Slovenská národná strana – Národná koalícia/Nezávislí kandidáti.

Myslí si, že poslanci pôsobiaci v Národnej koalícii sú sami zodpovední za svoje činy. A musia za ne niesť následky bez vplyvu na SNS.

„Dlhodobo prezentujeme stranu Národná koalícia. Vchádzali sme do tohto zoskupenia národných strán so spoločným programovým vyhlásením strany. Urobíme všetko pre to, aby sa vládna koalícia nerozpadla, a preto neodchádzame zo žiadneho klubu, sme jeho neoddeliteľnou súčasťou, jednoducho, pokračujeme ďalej, akurát budeme presadzovať identitu Národnej koalície v rámci NR SR,“ poznamenal na utorkovej (1. 10.) tlačovej konferencii.

Koaličnú zmluvu budú rešpektovať

Huliak zároveň deklaroval, že poslanci pôsobiaci v Národnej koalícii zostávajú naďalej pevnou súčasťou poslaneckého klubu SNS a naďalej podporujú vládny kabinet Roberta Fica (Smer-SD).

„Budeme absolútne rešpektovať koaličnú zmluvu a na základe tohto faktu a vyhlásenia pre zmier sme dohodnutí podporiť kandidatúru Hlasu-SD a na post predsedu NR SR ich kandidáta,“ vyhlásil.

O potrebe zmeny názvu poslaneckého klubu SNS sa podľa neho rozhodlo na pondelkovom (30. 9.) sneme Národnej koalície.

„Kandidáti nášho republikového snemu boli znepokojení nad situáciou, ktorá sa tu deje. Doslova do písmena nám povedali, že nás nezvolili do parlamentu preto, aby sme sa tam hašterili,“ skonštatoval. Avizoval, že chcú po tomto kroku hovoriť pri zásadných otázkach za seba.

Richter ich požiadavke rozumie

Predseda poslaneckého klubu Smer-SD Ján Richter v reakcii uviedol, že pre stranu je dôležité zotrvanie poslancov z mimoparlamentnej strany Národná koalícia/Nezávislí kandidáti v klube SNS a ich podpora vládnej koalícii. Ich požiadavku vníma ako zámer zviditeľnenia sa a rozumie mu.

„Asi sa chcú nejako zviditeľňovať a možno v najbližších veľkých parlamentných voľbách nekandidovať pod SNS, ale samostatne. Stratégiu musia ovládať v tomto prípade sami. Pre nás je dôležité jedno – budú naďalej podporovať vládnu koalíciu, budú súčasťou poslaneckého klubu. Nebola by pre nás dobrá situácia, keby sa rozpadol klub SNS z istých procedurálnych záležitostí,“ skonštatoval.

Richter deklaroval, že situáciu budú sledovať. Nemyslí si však, že to spôsobí nejaké komplikácie. Smer-SD urobí podľa jeho slov všetko pre to, aby problémy nenastali. Predpokladá, že s predstaviteľmi Národnej koalície budú musieť o niektorých veciach samostatne rokovať.

„Trošku ma prekvapilo, že otvorene priznali, že sú pripravení podporiť návrh Hlasu-SD na predsedu parlamentu. Myslím si, že asi bude prekvapený aj pán Danko,“ povedal. Zopakoval, že naďalej platí, že otázka nového šéfa NR SR sa otvorí až po dohode v rámci koalície.

Hlas-SD si cení podporu Huliakových poslancov

Aj Hlas-SD dúfa, že poslanci okolo Huliaka zostanú pevnou súčasťou vládnej koalície. Uviedol to šéf poslaneckého klubu koaličného Hlasu-SD Róbert Puci.

Ja to vnímam tak, že táto platforma asi bude viac podporovať stranu Hlas-SD, čo sme radi, keďže nám chcú podporiť nášho kandidáta na predsedu parlamentu,“ povedal Puci v utorok novinárom.

Hlas-SD podľa jeho slov naďalej trvá na tom, že miesto patrí im. Zopakoval, že otázku nového šéfa NR SR otvoria až po dohode všetkých troch koaličných strán. Poukázal na to, že o takomto postupe hovorí koaličná zmluva a obáva sa, že opozícia by kandidáta Hlasu-SD nepodporila.

Puci si nemyslí, že členovia Národnej koalície by odišli z koalície v prípade, že by neprešla ich žiadosť o zmenu názvu klubu SNS.

„Ja si myslím, že poslanec Rudolf Huliak povedal to, čo chcel povedať, že registrovali to všetci na Slovensku, že tento klub nie je len o SNS, ale o viacerých poslancoch a viacerých stranách a ďalej nech to funguje tak, ako to fungovať má,“ dodal. Zároveň odmietol tvrdenia o tom, že Hlas-SD by poslancov pôsobiacich v Národnej koalícii kúpil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko