Na hlavný obsah

Konsolidačný balíček sa podľa L. Kamenického už zásadne meniť nebude. Opozícia kritizuje chaos v parlamente

Hlasovať o balíčku by sa malo vo štvrtok (3. 10.).

Konsolidačný balíček sa podľa L. Kamenického už zásadne meniť nebude. Opozícia kritizuje chaos v parlamente
Na snímke NR SR. Foto: STVR

Balík konsolidačných opatrení sa podľa ministra financií už zásadne meniť nebude. Definitívnu verziu zákona chce mať hotovú čo najskôr. Hlasovať by sa o ňom malo už vo štvrtok (3. 10.).

Opozícia hovorí, že proces prijímania opatrení v parlamente je chaotický. Kritizuje koalíciu aj za to, že chce zvýšiť daň z príjmu pre veľké firmy.

Koalícia sa pred druhým čítaním ku konsolidačnému balíku dohodla, že ho ešte doplní o vyššiu daň z príjmu pre firmy s obratom nad päť miliónov eur.

Téme konsolidácie sa v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

„Ja som deklaroval, že akékoľvek úpravy, ktoré sa dohodnú v rámci koalície, musia byť niečím vykompenzované. Toto je práve spôsob, ako vykompenzujeme napríklad zníženú DPH na ubytovanie,“ hovorí minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

„Je to najväčšia sadzba dane zo všetkých okolitých krajín strednej Európy. Už dnes sme na chvoste lákania priamych zahraničných investícií. Bez nich Slovensko nevie fungovať,“ vysvetľuje podpredseda Výboru Národnej rady (NR SR) pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

„Oni teraz normálne na chrapúňa tým firmám do celého sveta povedia, že na Slovensku sa budú platiť 24 percent dane zo zisku. V Maďarsku, kilometer odtiaľto, majú deväťpercentné dane,“ sťažuje sa poslanec NR SR Igor Matovič (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

„Pozrite si daň vo Francúzsku a v iných krajinách, kde daň z príjmu právnických osôb je vyššia ako na Slovensku. Ja si myslím, že nie je dôvod, aby investori odchádzali. Práve naopak, momentálne stále pracujeme na príprave závodu pre automobilku Volvo na východnom Slovensku,“ tvrdí minister Kamenický.

Rokovať chcú aj o platoch

Koalícia plánuje balík v parlamente schváliť vo štvrtok. Strana Hlas-SD dovtedy vidí priestor vyrokovať lepšie podmienky lekárov. Tým vláda plánuje znížiť valorizáciu miezd.

„Náš návrh bude niekde na úrovni na nejakých troch až štyroch percent teraz. Nasledujúci rok viac, a potom následne, aby sa to dostalo na tých deväť percent ako to bolo doteraz,“ objasňuje predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Róber Puci (Hlas-SD).

Minister Ladislav Kamenický pripomína, že koalícia už predložila spoločný pozmeňovací návrh. Zvyšuje ním tempo rastu platov pre nízkopríjmových zdravotníkov.

„Navrhli sme zvýšiť tú valorizáciu nie o tri, ale o šesť percent. Je to ústretový krok z našej strany. Jedná sa o rôznych sanitárov, laborantov a podobný personál, ktorý má najnižší plat v rámci zdravotníctva,“ hovorí minister.

Opozícia kritizuje zmeny

Opozícia zas hovorí, že vláda nezvláda legislatívny proces, keď konsolidačný balíček mení na poslednú chvíľu.

„Akože jeden veľký bordel. Môžem to porovnať s tureckým trhom niekde v Istanbule. Keď ste si chceli kúpiť koženú bundu, alebo nejaký zlatý náramok, tá prvá cena bola niekde. Tá druhá cena však už bola inde,“ oponuje Matovič.

„Jednoducho je to chaos. Hádajú sa, hádajú sa verejne a my stále nevieme, ako bude vyzerať tá konečná podoba konsolidácie, mení sa ako počasie,“ vysvetľuje člen Výboru NR SR pre financie a rozpočet Štefan Kišš (PS).

„Ja nevylučujem, že s absolútnou istotou ešte nejaký malý pozmeňovák sa neprijme. Myslím si, že sa už nič zásadné neprijme,“ hovorí poslanec NR SR Roman Michelko (SNS).

„Už som tiež požiadal kolegov, aby sme tieto veci ukončili. Nemôžeme robiť stále nejaké zmeny. Dohodli sme sa teda, že status quo zostáva. Moji kolegovia na ministerstve financií musia konečne začať písať rozpočet, nemôže to byť donekonečna otvorené. Máme na to veľmi málo času,“ objasňuje Kamenický.

Konsolidačný balíček a všetky jeho úpravy by mala pred štvrtkovým parlamentným hlasovaním, v stredu ešte prerokovať koaličná rada.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko