Na hlavný obsah

Kaliňák chce investovať miliardy do zbrojárskeho priemyslu. Podľa opozície doteraz nepovedal, kam peniaze pôjdu

Podľa opozície sa takéto investície nemusia vôbec oplatiť.

Kaliňák chce investovať miliardy do zbrojárskeho priemyslu. Podľa opozície doteraz nepovedal, kam peniaze pôjdu
Na snímke vojenská technika. Foto: STVR

Slovensko by malo aj napriek balíčku opatrení investovať do vlastného zbrojárskeho priemyslu. Povedal to minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) počas prezentácie našich húfnic a mínometov. Opozícia sa obáva, či sa takéto investície vôbec oplatia.

Kaliňák chce podľa opozície na výzbroj minúť aj napriek konsolidácii päť miliárd eur. Doteraz však podľa nich nepredstavil, kam peniaze pôjdu.

Téme zbrojárskeho priemyslu sa v Správach venoval redaktor Boris Novotňák:

„Nikde nenájdete, že by už rokovali o tom, čo prezentuje Kaliňák. Sú to projekty, ktoré on považuje za hotové a v podstate ide nakúpiť,“ hovorí poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa (SaS).

„Sme už vo finále protivzdušnej obrany. Aj tam sme urobili určité úpravy, aby sme rozložili platby. Budúci rok to v podstate nezasiahne rozpočet. Obranyschopnosť krajiny nepustí. Sú projekty, ktoré budú mať odklad alebo budú menšie,“ vysvetľuje minister obrany.

Podpora slovenského priemyslu

Podľa ministra obrany je prioritou podporiť vlastný vojenský priemysel. Takýmto krokom je aj nákup vozidiel 4×4 od domácich výrobcov. Podľa opozície je to mrhanie, pretože tento typ vozidiel už máme.

„Podpora slovenského priemyslu je u mňa prvoradá. Niektoré priority teda budú možno preskakovať slovenské výrobky pred tými, ktoré sme mali kupovať zo zahraničia,“ pokračuje Kaliňák.

Do domáceho vojenského priemyslu rezort obrany tento rok investoval 100 miliónov eur. Opozícia sa však obáva, či sú takto vynaložené peniaze efektívne.

„Videl som napríklad nejaký projekt, že budeme mať nákladné vozidlo s mínometom. Budeme do toho investovať desiatky miliónov eur, aby sme zistili, že je to niečo, čo vlastne ani nepotrebujeme,“ sťažuje sa Krúpa.

Najnovšie produkty nášho zbrojárskeho priemyslu vrátane prototypu obrneného mínometu ukázali aj na Záhorí. Výrobca má zatiaľ jediného záujemcu.

„Ak ukončíme aj testy a nejaké skúšky v rámci ozbrojených síl, radi by sme v prvom rade umiestnili tento výrobok v ozbrojených silách SR,“ objasňuje riaditeľ ZTS špeciál Miroslav Sim.

Potreby našej armády sú však oveľa väčšie, ako sú húfnice či obrnené vozidlá.

„Musíme mať dobre zabezpečenú senzoriku. Čo sa týka prieskumu, musíme mať spoľahlivé komunikačno-informačné prvky. Musíme mať prvky rádioelektronického boja, ktorý bol takmer zlikvidovaný pri veľkej transformácii na prelome milénia. K tomuto všetkému sa teda musíme vrátiť. Bez toho budú aj tieto mašiny bezbranné,“ hovorí generál slovenských ozbrojených síl Daniel Zmeko.

Slovensko by malo do obrany investovať minimálne dve percentá HDP. Zaväzuje nás k tomu členstvo v Severoatlantickej aliancii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko