Na hlavný obsah

Ambulancie predĺžili zmluvy s poisťovňami, napriek tomu zvažujú lekári vyberať poplatky od pacientov

Financie od poisťovní im nestačia.

Ambulancie predĺžili zmluvy s poisťovňami, napriek tomu zvažujú lekári vyberať poplatky od pacientov
Na snímke lekárka v ambulancii. Foto: STVR

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa so zdravotnými poisťovňami dohodol na predĺžení zmlúv. Napriek tomu niektoré ambulancie chcú vyberať poplatky od pacientov.

Zdravotná poisťovňa Union sa s ambulantnými poskytovateľmi dohodla na predĺžení zmlúv minimálne do konca roka. Podobne sú na tom aj ostatné poisťovne.

Zdravotným poisťovniam sa v Správach venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

„Platnosť zmluvných vzťahov v rámci ambulantného sektora závisí od členstva v jednotlivých združeniach. Pohybuje sa v horizonte od 31. 1. 2025 do 31. 7. 2025,“ hovorí pracovníčka oddelenia komunikácie VšZP Zuzana Žiaková.

„Do prvých mesiacov budúceho roka je zabezpečená riadna zdravotná starostlivosť v ambulanciách po celom Slovensku,“ dodáva hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský.

Zväz ambulantných poskytovateľov zastupuje vyše dvetisíc ambulancií. Od októbra žiadal vyššie platby za výkony.

Hovoria o kompromise

„Rozhodli sme sa urobiť kompromis a podpísať zmluvné dodatky, aj keď sme vlastne zostali na rovnakej cenovej úrovni. Akceptovali sme rozhodnutie ministerstva financií a ministerstva zdravotníctva o tom, že zdravotníctvo napriek predošlým plánom nebude dofinancované,“ objasňuje prezidentka ZAP Jaroslava Orosová.

Niektoré ambulancie aj preto uvažujú, že zavedú doplatky za zdravotnú starostlivosť.

„V našom združení celkom určite existuje pomerne veľký počet ambulancií, ktoré deklarujú, že ak by fungovali len na základe platieb od zdravotných poisťovní, nevedeli by už ani teraz zabezpečiť svoju prevádzku,“ pokračuje Orosová.

Ministerstvo zdravotníctva na konkrétne otázky o dofinancovaní do uzávierky neodpovedalo.

„Zdravotné poisťovne bez rozdielu musia vždy zvážiť všetky okolnosti pri uzatváraní zmlúv o poskytovaní zdravotnej starostlivosti a v priebehu platnosti zmluvného vzťahu s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti účelne, efektívne a hospodárne vynakladať finančné prostriedky z verejného zdravotného poistenia,“ uvádza komunikačný odbor rezortu.

Prezidentka ZAP tvrdí, že pokiaľ platby od zdravotných poisťovní nebudú v budúcnosti umožňovať prevádzku ambulancií, sú pripravení vypovedať zmluvy všetkým poisťovniam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko