Na hlavný obsah

Kandidáti na amerického viceprezidenta J. D. Vance a Tim Walz sa stretli v jedinej predvolebnej debate

Témou debaty bola migrácia, výroky z minulosti či situácia na Blízkom východe.

Kandidáti na amerického viceprezidenta J. D. Vance a Tim Walz sa stretli v jedinej predvolebnej debate
J.D. Vance a Tim Walz počas predvolebnej debaty. Foto: TASR/AP

Na začiatku jedinej televíznej debaty kandidátov na amerického viceprezidenta sa republikánsky senátor J.D. Vance a demokratický guvernér Minnesoty Tim Walz dohadovali o migrácii či diplomatických schopnostiach exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý znovu kandiduje do Bieleho domu.

Neskôr debatovali tiež o ekonomike, potratoch, ekológii, zdravotnej starostlivosti či svojich výrokoch z minulosti. Podľa agentúry AP sa debata niesla v priateľskejšom tóne, ako septembrová televízna diskusia medzi republikánskym kandidátom na prezidenta Trumpom a demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou.

Vance a Walz sa nepohodli v hodnotení Trumpa v otázke ohľadom situácie na Blízkom východe. Podľa Vanceho Trumpova osobnosť dokáže odstrašiť nepriateľov.

„Donald Trump poskytuje stabilitu,“ uviedol o republikánskom kandidátovi na prezidenta. „Takmer 80-ročný Donald Trump, ktorý hovorí o veľkosti zhromaždení (na jeho podporu), nie je to, čo teraz potrebujeme,“ uviedol Walz. Ten však podľa komentátorov v rozprave o Blízkom východe nepôsobil príliš isto.

Podľa Walza Trump neviedol diplomatické rokovania, ale len písal príspevky na sociálnu sieť Twitter (dnes X).

Otázky migrácie

Vance súčasnú vládu kritizoval, že nedostatočne stráži hranice a umožňuje vstup na americké územie veľkého počtu migrantov a množstvo drog. Vládu nazýval administratívou Kamaly Harrisovej, hoci prezidentom je Joe Biden.

V rozprave sľúbil, že ak sa s Trumpom dostanú k moci, začnú s masovou deportáciou migrantov, ktorí nemajú oprávnenie na pobyt. Na otázku, či chce dopustiť rozdeľovanie rodín, ako pri predchádzajúcej Trumpovej vláde, uviedol, že deportácie sa začnú u ľudí, ktorí spáchali zločiny, píše BBC.

Walz svojho protivníka kritizoval za to, že počas kampane šíril falošné informácie o tom, že niektorí migranti pojedajú v meste Springfield v štáte Ohio domácich maznáčikov.

„Dôsledkom toho je, že guvernér musel vyslať do Springfieldu bezpečnostné sily, aby eskortovali deti do škôl,“ uviedol Walz. Vance podľa neho šíril o migrantoch ohováranie a odopieral im ľudskú dôstojnosť.

Vance tiež kritizoval viceprezidentku a demokratickú kandidátku na prezidenta Harrisovú za to, že mala tri a pol roka, keď bola v Bielom dome, na presadenie opatrení na posilnenie strednej triedy, ktoré teraz ponúka pred voľbami.

Nekontrolovaná migrácia, ktorú podľa Vanceho umožnila súčasná administratíva, vedie k nedostupnosti rezidenčných nehnuteľností pre Američanov. Walz poukázal, že demokratický program počíta s podporou pre ľudí, ktorí si zaobstarajú bývanie. Trumpa kritizoval za to, že sa dlho vyhýbal plateniu daní.

Výroky z minulosti

Moderátori relácie sa tiež oboch politikov pýtali na výroky z minulosti, ktoré by mohli spochybniť ich dôveryhodnosť. „Ohľadom Donalda Trumpa som sa mýlil,“ povedal Vance ohľadom svojich niekoľko rokov starých a veľmi kritických výrokov na adresu republikánskeho exprezidenta.

Walz sa potom označil za „popletu“, keď mal vysvetliť, či bol v Číne a Hong Kongu na jar roku 1989, keď sa tam konali prodemoratické protesty. To niektoré médiá spochybnili.

„Bol som v Číne a Hong Kongu, keď sa tam konali protesty za demokraciu,“ povedal Walz s tým, že oblasť navštívil v lete. Potlačenie protestov na námestí Nebeského pokoja v Pekingu sa odohralo na začiatku júna.

Stredajšia (2. 10.) debata, ktorú hostí stanica CBS, je prvou medzi kandidátmi na viceprezidenta a možno poslednou, v ktorej sa stretnú poprední republikáni a demokrati pred novembrovými prezidentskými voľbami.

Podľa denníka The New York Times však nie je jasné, či v minulosti mali debaty medzi kandidátmi na viceprezidenta nejaký hlbší dopad na preferencie voličov.

Téme sme sa venovali aj v relácii Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet