Na hlavný obsah

Ukrajinský Vuhledar odolával dva roky, teraz nad ním získali ruské jednotky úplnú kontrolu. Tvrdia to proruskí vojnoví blogeri

Vuhledar je medzníkom na ceste k získaniu kontroly nad Doneckou oblasťou.

Ukrajinský Vuhledar odolával dva roky, teraz nad ním získali ruské jednotky úplnú kontrolu. Tvrdia to proruskí vojnoví blogeri
Pohľad na poškodenú budovu v meste Vuhledar. Foto: ČTK/Profimedia

Ruské jednotky získali úplnú kontrolu nad mestom Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V stredu (2. 10.) o tom informoval kanál SHOT na komunikačnej platforme Telegram a proruskí vojnoví blogeri, informuje agentúra Reuters.

Ruské sily sa dostali do centra mesta, ktoré útokom odolávalo vyše dva roky, uviedol v utorok (1. 10.) tamojší ukrajinský predstaviteľ. Moskva v roku 2022 anektovala štyri ukrajinské oblasti vrátane Doneckej, čo Kyjev a Západ označili za nezákonné.

Rusko sa už dlho snažilo obsadiť Vuhledar, ktorý predstavuje dôležitý medzník na ceste k získaniu kontroly nad celou Doneckou oblasťou.

Agentúre Reuters sa informácie nepodarilo nezávisle overiť a ruské ministerstvo obrany zabratie mesta Vuhledar zatiaľ nepotvrdilo.

Banské mesto, ktoré malo pred vojnou približne 14-tisíc obyvateľov, leží na priesečníku východného a južného bojiska, má veľký význam pri zásobovaní vojsk oboch strán.

Vuhledar sa zároveň nachádza v blízkosti železničnej trate spájajúcej Krymský polostrov s priemyselným regiónom Donbas, ktorý zahŕňa aj východnú časť Luhanskej oblasti a Doneckú oblasť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet