Na hlavný obsah

V Tatrách riešia záhadu: V našom najväčšom a najhlbšom plese spozorovali horolezci zvláštneho tvora

V Tatrách už okolo tvora vznikajú medzi miestnymi legendy.

V Tatrách riešia záhadu: V našom najväčšom a najhlbšom plese spozorovali horolezci zvláštneho tvora
Horolezci, zaskočení tým, čo vidia, nestihli urobiť ani jedinú fotografiu. Foto: STVR

V Tatrách riešia veľmi nezvyčajný podnet. Trojica horolezcov zazrela vo Veľkom Hincovom plese neidentifikovateľný objekt – tvrdia, že išlo o veľkého bieleho tvora.

Naše najväčšie a najhlbšie vysokohorské pleso síce bolo umelo zarybnené pstruhmi ale je to nehostinné prostredie, ktoré je pokryté ľadom až 270 dní v roku.

Horolezec Pavol Jackovič s dvojicou kamarátov liezli v skalnej stene priamo nad plesom. Vo výške približne 150 metrov oddychovali na skalnej polici. Pod nimi bola časť plesa, kde je jeho hĺbka až 53 metrov.

„To bol ten moment, myslel som si, že zle vidím, keď som videl, že sa k hladine niečo z plesa vynára. Muselo to byť niečo veľmi veľké, ak to človek vidí z takejto výšky. Môj odhad bol, že to musí mať minimálne 3 až 4 metre,“ opisuje Jackovič.

„Potvrdili a doslova prisahali na to, že tam videli nejakého zvláštneho tvora, ako nejakú obrovskú rybu, ale nevedeli ju identifikovať,“ hovorí tatranský publicista a záchranár Jaroslav Švorc.

„Chvíľu to vlastne ako-keby išlo k hladine, potom sa to otočilo napäť,“ tvrdí Jackovič. „Ja tomu, že to títo chlapi videli, verím,“ vyhlásil chatár na Popradskom plese Milan Štefánik.

Záhade vo Veľkom Hincovom plese sa v Správach venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Horolezci, zaskočení tým, čo vidia, nestihli urobiť ani jedinú fotografiu nezvyčajného tvora. „Mohli sme mať svetový unikát, ale očité svedectvo troch ľudí sa nedá spochybniť. Asi, keby som bol sám, by som si povedal, že sa mi to zdalo. Ale toto sa nám nezdalo, to je jasná vec,“ pokračuje Jackovič.

Nehostinné pleso

Jedna z teórií hovorí o vyze veľkej. Bieluha žije aj 120 rokov a dosahuje dĺžku až 8 metrov. Správa TANAP-u však považuje pleso za príliš nehostinné.

„Teóriu s vyzou sme zavrhli s našim ichtyológom, pretože vyza žije v teplejších vodách a nadmorská výška 1 946 metrov, kde Hincove pleso leží, je príliš vysoko na to, aby dokázala prežiť,“ skonštatoval zoológ Správy TANAP-u Jozef Hybler.

V plese ale život je, prežili tam umelo nasadené pstruhy. Preto horolezci podali podnet na Správu TANAP-u a vyzvali v ňom o prieskum plesa modernými technológiami.

„Momentálne nechystáme nejaký sonarový alebo iný prieskum tohto plesa. Zatiaľ neexistuje relevantný dôkaz, o čo by sme sa mohli oprieť,“ hovorí Hybler.

V Tatrách už okolo neznámeho tvora vznikajú medzi miestnymi legendy. „Rôzne chýry počúvam z každej strany, od siha marény, ktorý dorástol do gigantických rozmerov až po rozprávkové postavy,“ hovorí Štefánik.

Neznámy tvor vo Veľkom Hincovom plese zrejme pritiahne pozornosť turistov aj odborníkov. Dôkazom toho, že takéto záhady ľudí priťahujú, je aj Lochnesské jazero v Škótsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny