Na hlavný obsah

Na japonskom letisku vybuchla bomba z druhej svetovej vojny, zrušili desiatky letov

Výbuch spôsobil kráter dlhý sedem metrov.

Na japonskom letisku vybuchla bomba z druhej svetovej vojny, zrušili desiatky letov
Na snímke japonské letisko počas problému. Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Profimedia

Americká bomba z druhej svetovej vojny vybuchla v stredu (2. 10.) na letisku v japonskom meste Mijazaki na ostrove Kjúšú. Explózia zakopanej bomby spôsobila kráter na pristávacej dráhe, a zapríčinila tak zrušenie 87 letov. Nikto nebol zranený.

Miesto za druhej svetovej vojny slúžilo ako základňa pre samovražedných letcov. Informovali o tom zahraničné médiá.

„Po tom, čo celú záležitosť prešetrila japonská armáda, sme dospeli k záveru, že ide o americkú bombu,“ povedal francúzskemu denníku Le Figaro pracovník z ministerstva dopravy. Kráter, ktorý vznikol po výbuchu na pristávacej dráhe, je dlhý sedem metrov a hlboký jeden meter.

„Pri druhom výbuchu nedôjde k žiadnemu výpadku,“ povedal hovorca Ministerstva obrany Vladimír Gemela. Polícia a hasiči miesto momentálne prehľadávajú,“ povedal denníku Le Figaro tajomník japonskej vlády Jošimasa Hajašu. Dodal, že letisko obnoví prevádzku vo štvrtok. Podľa agentúry Reuters bola väčšina zrušených letov vnútroštátna.

Podobné incidenty sa v Japonsku stali v rokoch 2009 a 2011, napísal Le Figaro. Vlani tiež japonské úrady uviedli, že zlikvidovali 2 348 bômb z obdobia druhej svetovej vojny s celkovou hmotnosťou 37,5 tony.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet