Na hlavný obsah

Na celom Slovensku pribúda ľudí s pohlavnými chorobami: V Bratislave otvorili centrum, kde robia anonymné a bezplatné testy

V CheckPointe používajú rýchlotesty bez odberu krvi.

Na celom Slovensku pribúda ľudí s pohlavnými chorobami: V Bratislave otvorili centrum, kde robia anonymné a bezplatné testy
Na snímke priestory nového testovacieho centra v Bratislave. Foto: STVR

V Bratislave sa môžu ľudia bezplatne a anonymne otestovať na HIV, syfilis a hepatitídu typu C na novom testovacom mieste. Otvorilo ho združenie HIV/AIDS Slovensko. Štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií potvrdzujú, že na celom Slovensku sa rozširuje výskyt pohlavných chorôb.

Ľudia, ktorí prídu do nového CheckPointu, najskôr vyplnia dotazník s otázkami o ich sexuálnom živote. Následne im zdravotníci budú zisťovať prítomnosť protilátok v krvi. To indikuje, či bol človek infikovaný vírusmi alebo sexuálne prenosným ochorením.

Téme nového testovacieho centra sa v Správach venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

„Nerobíme venózny odber, čiže žilový odber krvi, to robia v zdravotníckom zariadení. My robíme len ten rýchlotest, čiže z kvapky krvi z bruška prsta. Je to bez bolesti, trvá to pár sekúnd a výsledky sú maximálne do 15 minút,“ hovorí riaditeľ OZ HIV/AIDS Slovensko Ján Koller.

V novom CheckPointe sa bude na syfilis či HIV a hepatitídu C testovať každú stredu popoludní.
„Ak niekto nebude môcť v stredu, čo je testovací deň, môže prísť v utorok, štvrtok alebo v piatok,“ pokračuje Koller.

Testovanie je dôležité

Podľa odborníkov je pravidelné testovanie dôležité. Čím skôr sa u človeka zistí HIV, tým skôr môže začať s liečbou.

„HIV sa lieči tabletkami. Tie tabletky sa väčšinou berú jedenkrát alebo viackrát do dňa. Pokiaľ sú dobre liečení, tak ten vírus HIV je zabudovaný v ich bielych krvinkách, ale nemnoží sa. Nespôsobuje im teda ochorenie a ani nie sú infekční pre okolie,“ vysvetľuje prednosta Kliniky infektológie a geografickej medicíny UNB Peter Sabaka.

V minulom roku Národné centrum zdravotníckych informácií zaznamenalo najvyšší počet pohlavných chorôb u 25 až 34-ročných ľudí.

„Pohlavné choroby postihujú vo väčšej miere mužov, môžeme hovoriť až o cca dvoch tretinách z celkového výskytu. V roku 2023, vo vekovej kategórii 25 až 34 rokov, bol syfilis u mužov zaznamenaný 130-krát, u žien 48-krát,“ objasňuje hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Alena Krčová.

HIV, ale aj iné pohlavné ochorenia, sa najčastejšie prenášajú pohlavným stykom. Podľa infektológa je preto dôležité používať kondóm a nestriedať náhodných sexuálnych partnerov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny