Na hlavný obsah

D. Trump sa v roku 2020 „uchýlil k zločinom“. Špeciálny vyšetrovateľ odtajnil súdny dokument

Jack Smith poskytol nové dôkazy o Trumpových snahách zvrátiť výsledky.

D. Trump sa v roku 2020 „uchýlil k zločinom“. Špeciálny vyšetrovateľ odtajnil súdny dokument
Na snímke kandidát na prezidenta USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa „uchýlil k zločinom“ s cieľom zvrátiť výsledok prezidentských volieb v roku 2020. Uviedol to špeciálny vyšetrovateľ Jack Smith v súdnom dokumente zverejnenom v stredu (2. 10.). Bývalý prezident by podľa neho nemal mať nárok na imunitu pred trestným stíhaním. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

Smith v 165-stranovom návrhu poskytol aj nové dôkazy o Trumpových snahách zvrátiť výsledky prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil Joe Biden. Podľa stanice CNN ide o najúplnejší dôkaz v prípade zvrátenia volieb proti bývalému prezidentovi.

Americký Najvyšší súd v júli rozhodol, že Trump má ako bývalý prezident určitú imunitu voči trestnému stíhaniu za oficiálne činy spáchané počas výkonu funkcie. Môže byť však trestne stíhaný za neoficiálne činy.

V odtajenom dokumente Smith uviedol, že Trump by nemal uniknúť trestnému konaniu, pretože „vo svojej podstate bol plán obžalovaného snahou o súkromnú trestnú činnosť“.

„Obžalovaný trvá na tom, že je imúnny voči stíhaniu za jeho trestný plán zvrátiť výsledok prezidentských volieb z roku 2020. Tvrdí, že išlo o úradné konanie,“ povedal Smith.

Vyšetrovateľ však vyjadril nesúhlas s Trumpovým tvrdením o nevine. Hoci podľa neho Trump bol úradujúcim prezidentom počas sprisahania, z ktorého je obvinený, jeho plán bol v skutočnosti súkromný. Trump sa podľa jeho slov uchýlil k zločinom, aby zotrval vo funkcii prezidenta.

Falšovanie volebných hlasov a klamanie

„Obžalovaný so spolupáchateľmi spustil sériu čoraz zúfalejších plánov na zvrátenie legitímnych výsledkov volieb v siedmich štátoch, v ktorých prehral,“ uviedol špeciálny vyšetrovateľ.

Trumpova snaha o zvrátenie výsledkov podľa Smitha zahŕňala klamanie štátnym predstaviteľom, spracovávanie falošných volebných hlasov a snahu prinútiť viceprezidenta Mikea Pencea, aby bránil Kongresu potvrdiť víťazstvo Bidena.

Trump podľa Smitha zapojil súkromného právnika, ktorý bol ochotný ho falošne vyhlásiť za víťaza volieb a šíriť nepravdivé tvrdenia, že voľby boli podvodné.

Smith dodal, že keď všetky tieto snahy zlyhali, Trump v januári 2021 nariadil nahnevanému davu svojich priaznivcov, aby sa vydali do budovy Kapitolu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet