Na hlavný obsah

Izraelská armáda zabila najmenej 15 príslušníkov Hizballáhu v Libanone

Útok mieril na budovu, v ktorej sa Hizballáh nachádzal.

Izraelská armáda zabila najmenej 15 príslušníkov Hizballáhu v Libanone
Ilustračná snímka - zrútená budoval v Libanone po izraelskom leteckom. Foto: TASR/AP

Najmenej 15 príslušníkov Hizballáhu zabila izraelská armáda pri údere v oblasti mesta Bint Džubajl v južnom Libanone. S odvolaním sa na vyhlásenie armády to vo štvrtok (3. 10.) uviedla agentúra Reuters. Útok mieril na budovu, z ktorej militantné hnutie podľa armády operovalo.

Mesto Bint Džubajl bolo cieľom izraelského úderu už v júli. Pri leteckom údere proti skladisku zbraní Hizballáhu vtedy zomreli traja ľudia. Izrael tvrdí, že Hizballáh využíval budovu miestnej radnice ako skladisko zbraní.

Približne 60 bojovníkov Hizballáhu bolo v Libanone zabitých počas bojov túto stredu (1. 10.), informoval server The Times of Israel (ToI) citujúci vyhlásenie izraelskej armády. Vyše 200 cieľov zasiahlo izraelské letectvo v rámci pozemnej operácie v južnom Libanone.

V minulých dňoch izraelská armáda vyzvala obyvateľov desiatok dedín a miest v južnom Libanone na okamžitú evakuáciu.

Izrael tento týždeň začal pozemné vojenské operácie v južnom Libanone ako ďalšiu fázu dlhodobého konfliktu s Hizballáhom. Libanonské hnutie a izraelská armáda sa ostreľovali cez hranicu prakticky každý deň od vlaňajšieho októbra, keď Izrael začal v Pásme Gazy vojnu proti palestínskemu teroristickému hnutiu Hamas v odvete za jeho útok v južnom Izraeli.

Situácia v Libanone prudko eskalovala po septembrových explóziách tisícov komunikačných zariadení využívaných Hizballáhom a po následnom rozsiahlom izraelskom bombardovaní libanonských pozícií Hizballáhu, pri ktorom bolo zabitých mnoho členov vedenia tohto hnutia vrátane jeho vodcu Hasana Nasralláha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet