Na hlavný obsah

Politológ o sporoch vládnych strán: Konflikt medzi Hlasom a SNS je pre koalíciu nebezpečnejší, než ten v rámci SNS

Budeme sa podľa neho musieť pripraviť na kompromisy.

Politológ o sporoch vládnych strán: Konflikt medzi Hlasom a SNS je pre koalíciu nebezpečnejší, než ten v rámci SNS
Sprava Robert Fico, Andrej Danko a Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Martin Baumann

Konflikt medzi koaličnými stranami Hlas-SD a SNS je podľa politológa Univerzity Komenského v Bratislave Daniela Klimovského zaujímavejší, než konflikt v rámci SNS. „Je to potenciálne nebezpečnejší konflikt pre celú vládnu koalíciu,“ povedal v Ranných správach.

„Kým do minulého týždňa sa ešte zdalo, že vládna strana, ktorá disponuje najnižším počtom poslancov, má tromfy vo svojich rukách, po nedávnych roztržkách v jej štruktúrach sa tromfy preklápajú do rúk druhej vládnej strany,“ vysvetlil Klimovský.

Najväčšie slovo má v celom konflikte predseda vlády a líder najsilnejšej koaličnej strany Robert Fico (Smer-SD).

„Z môjho pohľadu je natoľko skúseným politikom, že si nemyslím, že nechá takýto konflikt prísť až do štádia, ktoré by naozaj ohrozilo koaličnú väčšinu,“ priblížil politológ.

Lídri koaličných strán napokon v stredu (2. 10.) deklarovali stabilitu a jednotu pri prijímaní a schvaľovaní zákonov vo vláde a v parlamente. Z ich vyjadrení zatiaľ podľa politológa vyplýva, že chcú udržať vládnu koalíciu. „Budeme sa asi musieť pripraviť na kompromisy,“ dodal.

Tyrania väčšiny

Stav, ktorý máme v parlamente, by podľa politológa niektorí teoretici už čiastočne popisovali ako tyraniu väčšiny. „Prejavuje sa okrem iného tým, že vládne strany apriórne odmietajú akékoľvek návrhy zo strany opozície, aj keď sú rozumné a zdôvodnené,“ vysvetlil Klimovský.

Tým, že sa v parlamente skracujú zaužívané mechanizmy prijímania legislatívy, sa podľa neho umlčiavajú politickí oponenti vládnej koalície.

„Otázkou je, kedy konečne dospejeme k tomu, že opozícia tam nie je len na to, aby tam sedela a maximálne kontrolovala koalíciu, ale aby reálne mohla prispievať k tvorbe verejných politík,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko